MISTERIJA: Ko je pretučena devojka koja ne veruje da će dočekati sutrašnji dan?

Društvenim mrežama kruži spot "Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini života", u kome nepoznata mlada osoba, kroz slike snimljene u 365 dana, ukazuje na jezivo nasilje počinjeno nad njom

  • 36

KAMPANJA ILI STVARNO NASILJE? Društvene mreže danas je preplavio snimak nepoznate devojke, koja u spotu pod nazivom "Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini života", kroz sopstvene slike snimljene u toku 365 dana, upozorava na jezivo nasilje koje neko sprovodi nad njom.

U ovom trenutku još nije jasno da li je devojka zaista žrtva nasilja ili je u pitanju manekenka koju je neka od organizacija koje se bave nasiljem nad ženama "ušminkao" za potrebe spota.

Bilo kako bilo, ovaj visokobudžetni spot, postavljen na kanalu Jutjub pod korisničkim imenom "fero 061982", prati život devojke u 365 dana, gde se s vremena na vreme na njenom licu vide masnice, tragovi davljenja, "šljive" ispod očiju... Sve kulminira dramatičnom porukom koju devojka drži na kraju snimka, a koja glasi: "Pomozite mi. Ne znam da li ću dočekati sutra".

Šta se zaista dešava s njom, ekipa Telegrafa pokušala je da sazna danas u toku dana. Međutim, u organizacijama zaduženim za brigu o osobama žrtvama nasilja niko nije znao o čemu se radi i ko je autor spota.

Bilo da iza snimka stoji organizacija ili zaista devojka žrtva nasilja, možemo konstatovati da je akcija uspela jer je ukazala na problem koji svakim danom dobija sve veće razmere.

Pogledajte video-spot "Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini života":

NASILJE NAD ŽENAMA SVE FATALNIJE

Zabrinjava činjenica da je od januara ove godine do polovine februara u porodičnom nasilju ubijeno deset žena.

U prošloj godini u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno je 29 osoba u celoj godini, a 42 žene koje su boravile u sigurnoj kući izjavile su da bi bile ubijene da nisu bile sklonjene.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević kaže da, iako većina zlostavljanih žena dolazi iz siromašnih sredina, to nije pravilo. Nasilnici mogu biti i intelektualci, i navodi alarmantan podatak.

-  Savetovalištu protiv nasilja u porodici su se tokom prošle godine obratile 3.964 žene. U 2011. godini imali smo 5.440 prijavljenih žena koje su tražile da im se pomogne - navela je Stanojević.

Žrtve nasilja koje se obrate Savetovalištu protiv nasilja u porodici smeštaju se u sigurne kuće. U Beogradu postoje tri takve kuće kapaciteta po 25 osoba. Od početka godine u njima je prihvaćeno 36 žena i 32 dece. Takva vrsta "skloništa" postoji još u Pančevu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Somboru, Smederevu, Kragujevcu, Nišu, Valjevu i Šapcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav Redl

    19. mart 2013 | 19:52

    ma te budale trteba ubit što žene tuku..i meni moja vadiu živze topi mast gricka mozak itd pa ne tučem...volim ju takvu jer da je drugačija to nebi bila ona

  • Fasic

    19. mart 2013 | 21:57

    Nemojj te pricati gluposti, te namesten snimak te ovo te ono, obrve tamo vamo.... 1. obrve su razlicite skoro na svakoj slici(pauziraj pa ces videti) 2.balans boja nije isti svuda, pogodjen jeste ali to svaki telefon(SF) pri normalnom osvetljenju radi automatski 3.nije slikano tel. nego aparatom o.O(ocigledno ne pratis trend) 90%SF ima 8MP+(sto znaci rezolucija >1080p koliki je video...) 4. prosecna devoja ne ume da napravi video od slika o.O, oces da ti nabrojim 50 programa koji to rade automatski od slika koji se nalaze u jednom folderu(+ sestra mi je jedna od prosecnih devojaka i zna vise od vas 100x) 5. poceto da se slika dok je zdrava o.O, 5.1 -mozda su prve slike snimka zadnje, a zadnje prve 5.2-mozda ju je tukao malo, posto je malo pio, sad je postao alkoholicar pa pije mnogo i bije je mnogo... P.S. mnogo ste retardirani vi sto se uopste pitate dali je stvarno jer to nije poenta(verovatno neki i bijete svoje zene pa trazite izgovore i razloge za promenu teme) BTW: nepismen sam ne morate to da mi kazete...jer me ne interesuje....i jer sam pismeniji i pametniji od vecine web lingvista... pusa za zve

  • zeljko

    19. mart 2013 | 21:33

    Znaci svakom ko se iole razume u montazu i reziju vise je nego jasno da je u pitanju snimak koji je daleko od realnog snimka. 1. Osvetljenje je izbalansirano na svakom snimku sto u slucaju amaterske fotografije nebi bio slucaj. 2. Snimanje je pocelo pre bilo kakvih batina sto ukazuje na nedostatak motiva za snimanjem 3. Svaka fotografija je snimljena sa devojkom u sredini snimka sto ukazuje na profesionalnog fotografa. 4. Video snimak nije napravljen mobilnim telefonom vec kamerom. 5. Prosecna devojka ne ume da napravi montiran video snimak od serije fotografija. Na prvom mestu prosecna devojka ne zna sta je FPS ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA