DŽONI, ČUDO OD DETETA: Iako rođen sa pola srca, postao je muzički genije (VIDEO) (FOTO)

Nikola Ranković (9) iz Beograda, medicinski fenomen, dečak koji je radost otkrio u rok muzici, neverovatnom energijom i voljom pobeđuje u trci za život * Džoni upravo sprema svoj prvi album

  • 7

Mali muzički genije, Nikola Ranković - Džoni rođen sa inverzijom svih organa u telu i pola srca, slobodno je darovao celo muzici koju izvodi na svoj način. Devetogodišnji roker peva, komponuje, vozi quad, jedri, a za život se do sada borio nekoliko puta.

U "obračunu bendova", takmičenju deset rok grupa čiji muzičari su članovi škole roka "Master Blaster", osvojio je prvo mesto sa pesmom Partibrejkersa "Hoću da znam"!

Neverovatnom energijom i profesionalnim nastupom, pevajući refren "biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj" Nikola je pokazao kako doživljava muziku.

Dečak koji ima u proseku 50 otkucaja srca u minutu, živi 100 na sat, a svakom danu daje i dodaje pun smisao. Zbog zdravstvenog stanja Nikola nije išao u obdanište, i većinu vremena je provodio u bolnici. Usled većih mogućnosti za povrede, nije imao tipično detinjstvo.

Njegovo interesovanje za muziku kreće od momenta kada je slučajno na televiziji čuo pesmu Van Gog-a.

- Čuo sam pesmu "Nek te telo nosi” i pitao prvog ukućanina koja je to grupa. Jako mi se dopala muzika i rešio sam da  probam da je sviram. Tata mi je još ranije kupio jednu malu gitarilu na kojoj sam u početku sviruckao. Napravio sam mini-koncert za roditelje, znajući napamet sve tekstove svih pesama Van Gog-a.

Roditelji su potom snimili Džonijev prvi video i poslali ga Đuletu.

- On je bio u Kini, ali potpuno se oduševio mojim izvođenjem - nastavlja priču Nikola - odmah me kontaktirao da se na njegovom sledećom nastupu upoznamo. Došao sam na njihovu probu, pred nastup na "Bir festu" tog leta i bend mi je poklonio moju prvu električnu gitaru. Inspirisan tim njihovim gestom, napisao sam jednu od svojih prvih autorskih pesama "Nije do love" koja počinje stihovima "Imam gitaru Ešton (Ashton) boje plave …" - objašnjava Nikola.

NISAM IMAO PRAVO NA GREŠKU!

Sa svega šest godina Nikola je počeo da pravi svoje prve rok hitove. Rok muzika mu je dala životnu radost, energiju i novi polet. Najmlađi je kompletni autor i ima već dva registrovana singla kod SOKOJ-a.

- Sa Van Gog-om sam nastupao i sviđaju mi se jer su profesionalci. Odmah su mi rekli da nemam prava na grešku. Rok muzika je pomalo zaboravljena, svi misle da su to neki muzičari koji lupaju po instrumentima. Ja sve vidim kroz detalje i zbog toga sam želeo da učim muzičku produkciju. Da znam kako se muzika pravi i da tamo upoznam decu sa sličnim interesovanjima - kaže Nikola tankim glasom devetogodišnjaka, ali sa ozbiljnošću odraslog čoveka.

Njegova volja za životom i činjenica da se za život bori od kada je ugledao svet, učinili su da na svakom planu daje najbolje od sebe. On je odličan đak iako školu ne voli baš mnogo. Dan mu počinje u šest ujutru jer tako želi, da bi  što pre rešio domaće zadatke i učio engleski, a onda u toku ostalog vremena svira.

- Najbolje mi ide matematika, ali ja više volim gitaru! Sada idem na privatne časove kod profesora Branka Trijića, koji je po meni najbolji gitarista kod nas. U školi "Master Blaster" sam najmlađi na produkciji  i među najmlađima na pevanju. U  početku nisu verovali da mogu da se uklopim i pratim program - kaže on.

Sudeći po reakcijama njegovih profesora, Džoni je po tehnici sviranja napredniji od 20-godišnjaka, a da je tako, potvrdio je i na nedavno održanom takmičenju "Obračun bendova".

ŽELEO BIH DA UPOZNAM SLEŠA!

Iako mnogo vršnjaka ne sluša njegov pravac muzike, on ume dobro da ih zabavi i da im priredi koncert, sa potpunom rasvetom i profesionalnim ozvučenjem. Njegov prvi album je u pripemi, a za sada ima pet autorskih pesama od kojih su dve snimljene.

- Nemam bend pa mi pomažu profesionalni muzičari je im se moj rad jako sviđa. Na snimljenim pesmama sviraju Čolin bubnjar, basista Van Goga i profesor Branko Trijić. Nadam se da ću uspeti da oformim i svoju  grupu jednog dana – objašnjava Džoni i dodaje da bi od svetskih zvezda najviše voleo da upozna Sleša iz grupe Velvet Revolver, nekadašnjeg člana sastava Guns n' Roses.           

Džonijev ritam je jako ubrzan, a njegovu energiju i duh je nemoguće pratiti. Na sceni je prava zvezda, a sve što zamisli, on i ostvari.

Sa nepunih pet godina već je dva puta operisan u inostranstvu. Rođen je bez jedne strane srca, bez dela donje šuplje vene, sa suženom plućnom arterijom, otvorenom srčanom šupljinom, inverzijom unutrašnjih organa, sunđerastim miokardom… Kako je dobio vrlo nestabilni tip dijabetesa koji čak nema ni svoj tip, na insulinu je tri godine.

Prinuđen je na doživotnu terapiju. U toku meseca više puta mora da odlazi u Zavod za transfuziju, kod vrhunskog kardiologa profesora Ide Jovanović i da na svaka dva i po sata prima insulin, poštuje određeni režim ishrane, a pritisak u krvnim sudovima odražava veštački putem lekova.

Njegov organizam zahteva poštovanje brojnih kontradiktornosti. Aktivnosti su mu jako ograničene, a šećer mora da troši. Operacijama je samo omogućen nastavak mladog života, a zahvaljujući donatorima i dobrim ljudima do sada je imao adekvatno lečenje, ali nije izlečen.

Ipak, Džoni se ne predaje. Kako kaže u svojoj pesmi "Tera po svom" i trenutno radi na ostvarenju sna da obiđe sve "Hard Rock" kafee u svetu. Ovo čudo od deteta i njegovo viđenje života najbolje opisuju prvi stihovi koje je ikada napisao, a ujedno i šalju poruku svim ljudima na planeti:

“Rođen sa pola srca, u duploj nadi da život ipak ima lek, ja trčim trku bez prednosti da rokenrolom osvojim svet

(Lj. Vučetić / Foto: Marko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA