ISTRAŽIVANJE: Svinja ima najviše u Srbiji, goveda i konja u Sloveniji, ovaca u Makedoniji, a koza u Crnoj Gori

- Na prostoru bivše SFRJ sada ima 2,6 miliona goveda, 5,5 miliona svinja, 4,4 miliona ovaca, 60 miliona živine, dok se broj konja, kao ni magaraca ne zna - kaže ekonomista Miroslav Zdravković

Mapa zastupljenosti stoke u bivšoj SFRJ

Grafika: S. Pikula

Svinja ima najviše u Srbiji, goveda i konja u Sloveniji, ovaca u Makedoniji, živine u BiH, a koza u Crnoj Gori, kaže za Telegraf.rs ekonomista Miroslav Zdravković, koji je proučavao podatke o broju stoke u odnosu na broj stanovnika.

Zdravković šaljivo kaže da, ukoliko još ima bilo kakve zabune koliko tačno na ovim prostorima ima ljudi, za stoku nema nikakvih tajni, uredno je prebrojana, služi svojoj svrsi i ne buni se.

Na prostoru bivše SFRJ sada ima 2,6 miliona goveda, 5,5 miliona svinja, 4,4 miliona ovaca, 60 miliona živine, samo pola miliona koza, dok se tačan broj konja, kao ni magaraca ne zna – kaže Zdravković.

Foto: sxc.hu/btenow

Foto: sxc.hu/btenow

Kada se podaci o broju stoke stave u odnos s brojem stanovnika, dolazi se do indikatora intenziteta stočarstva.

Svinja ima najviše u Srbiji: 441 na 1.000 stanovnika. Goveda (230) i konji (11) su najbrojniji među Slovencima, ovaca ima najviše među Makedoncima (373 na 1.000 stanovnika), živine među Bosancima (6.680 na 1.000 stanovnika), a koza među Crnogorcima (38). Hrvatska nema nijedne stoke u rekordnom broju – navodi Zdravković.

Kada se podaci o broju stoke stave u odnos s površinom zemlje, dolazi se do podataka o gustini naseljenosti.

– Srbija je najgušće naseljena svinjama (40 po kvadratnom kilometru), Slovenija govedom (23) i konjima (1,1 po kilometru), Makedonija ovcama (30), a Bosna i Hercegovina živinom (365 po kvadratnom kilometru) – dodaje Zdravković.

Foto: sxc.hu/Morrhigan

Foto: sxc.hu/Morrhigan

Poređenja radi, pre 30 godina SFRJ je imala 5,5 miliona goveda, 8,4 miliona svinja, 7,4 miliona ovaca, pola miliona konja i 67,4 miliona živine.

– Ispada da su, nakon ljudi, najveće žrtve tranzicije na ovim prostorima bili konji i goveda, dok je najbolje prošla živina – dodaje Zdravković.

U Srbiji je broj konja za 30 godina smanjen 10 puta, u BiH sedam puta, u Crnoj Gori šest puta, dok je u Sloveniji broj konja povećan za trećinu.

Foto: sxc.hu/jonathan_n

Foto: sxc.hu/jonathan_n

U našoj zemlji povećan je broj živine za četiri odsto, pa bi se pilići ili pilićari mogli smatrati jedinim dobitnicima tranzicije u Srbiji, jer je broj ovaca smanjen za 28 odsto, svinja za 37 odsto i goveda za čak 54 odsto.

Zdravković zaključuje da su ovi podaci odraz “tužne tranzicione statistike” koji nam ukazuju na životinjske gubitke, jer kada stradaju ljudi, uz njih i stoka strada.

(N. Sekulić)

Tagovi: Crna Gora, Hrvatska, konji, koze, Makedonija, Ovce, Pilići, SFRJ, Srbija, svinje
Najnoviji komentari
 • H
  Hrvoje

  Hrvatska ‘nema stoke u rekordnom broju’, za razliku od svih ostalih navedenih država koje su činile Socijalističku FR Ju. To smo znali i ranije…

 • D
  Drkadzija

  Ma u celoj bivsoj Jugi imas “Konja” na svakom koraku posebno u vladi, stim sto na nasim prostorima izgleda da je evolucija malchice skrenula s’puta pa ljudi ne jashu konje nego obratno.

 • I
  Ilija Čvorović

  Najveći broj svinja sedi u našem parlamentu…

 • M
  Milicaaaa

  A TELADI I KRAVA U NOVOM PAZARU.

 • d
  dkirimac

  Srbija je civilizacija za sve ostale takozvane drzave.

Pogledajte sve komentare

Vesti

Sport

foto dana

Jetset

video dana

Zanimljivosti

Život & Stil