ISTRAŽIVANJE: Svinja ima najviše u Srbiji, goveda i konja u Sloveniji, ovaca u Makedoniji, a koza u Crnoj Gori

- Na prostoru bivše SFRJ sada ima 2,6 miliona goveda, 5,5 miliona svinja, 4,4 miliona ovaca, 60 miliona živine, dok se broj konja, kao ni magaraca ne zna - kaže ekonomista Miroslav Zdravković

  • 12

Svinja ima najviše u Srbiji, goveda i konja u Sloveniji, ovaca u Makedoniji, živine u BiH, a koza u Crnoj Gori, kaže za Telegraf.rs ekonomista Miroslav Zdravković, koji je proučavao podatke o broju stoke u odnosu na broj stanovnika.

Zdravković šaljivo kaže da, ukoliko još ima bilo kakve zabune koliko tačno na ovim prostorima ima ljudi, za stoku nema nikakvih tajni, uredno je prebrojana, služi svojoj svrsi i ne buni se.

- Na prostoru bivše SFRJ sada ima 2,6 miliona goveda, 5,5 miliona svinja, 4,4 miliona ovaca, 60 miliona živine, samo pola miliona koza, dok se tačan broj konja, kao ni magaraca ne zna - kaže Zdravković.

Kada se podaci o broju stoke stave u odnos s brojem stanovnika, dolazi se do indikatora intenziteta stočarstva.

- Svinja ima najviše u Srbiji: 441 na 1.000 stanovnika. Goveda (230) i konji (11) su najbrojniji među Slovencima, ovaca ima najviše među Makedoncima (373 na 1.000 stanovnika), živine među Bosancima (6.680 na 1.000 stanovnika), a koza među Crnogorcima (38). Hrvatska nema nijedne stoke u rekordnom broju - navodi Zdravković.

Kada se podaci o broju stoke stave u odnos s površinom zemlje, dolazi se do podataka o gustini naseljenosti.

- Srbija je najgušće naseljena svinjama (40 po kvadratnom kilometru), Slovenija govedom (23) i konjima (1,1 po kilometru), Makedonija ovcama (30), a Bosna i Hercegovina živinom (365 po kvadratnom kilometru) - dodaje Zdravković.

Poređenja radi, pre 30 godina SFRJ je imala 5,5 miliona goveda, 8,4 miliona svinja, 7,4 miliona ovaca, pola miliona konja i 67,4 miliona živine.

- Ispada da su, nakon ljudi, najveće žrtve tranzicije na ovim prostorima bili konji i goveda, dok je najbolje prošla živina - dodaje Zdravković.

U Srbiji je broj konja za 30 godina smanjen 10 puta, u BiH sedam puta, u Crnoj Gori šest puta, dok je u Sloveniji broj konja povećan za trećinu.

U našoj zemlji povećan je broj živine za četiri odsto, pa bi se pilići ili pilićari mogli smatrati jedinim dobitnicima tranzicije u Srbiji, jer je broj ovaca smanjen za 28 odsto, svinja za 37 odsto i goveda za čak 54 odsto.

Zdravković zaključuje da su ovi podaci odraz "tužne tranzicione statistike" koji nam ukazuju na životinjske gubitke, jer kada stradaju ljudi, uz njih i stoka strada.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA