Predstojeći praznici koštaju nas 72 miliona evra

Prema računici Unije poslodavaca Srbije, država po svakom neradnom danu gubi oko 12 miliona evra, dok se gubici privrede procenjuju između 11 i 17 miliona evra dnevno

  • 8

Spajanje praznika i brojni neradni dani naveli su na nova preračunavanja koliko to košta srpsku privredu. Prema računici Unije poslodavaca Srbije, država po svakom neradnom danu gubi oko 12 miliona evra, dok se gubici privrede procenjuju između 11 i 17 miliona evra dnevno.

Povodom Međunarodnog praznika rada i Uskrsa ove godine neće se raditi od srede 1. maja do utorka 7. maja.

Državni sekretar za rad i zapošljavanje Zoran Martinović poručuje da je Ministarstvo rada moralo da spoji te dane, "inače bi postupili suprotno zakonu”.

- Ne radi se o nekom veštačkom spajanju prazničnih dana, nego o primeni zakona o praznicima. I 1. i 2. maj su neradni dani, a 3. maj na koji pada Veliki petak je verski praznik. Ponedeljak 6. maj je po zakonu neradni drugi dan Uskrsa. Slučajno su se državni i verski praznici spojili - kaže Martinović.

Problem imaju i oni koji žele da rade jer kada ne rade banke i državna administracija ni oni ne mogu da završavaju poslove.

Spajanje novogodišnjih i božićnih praznika dovelo je do toga da je srpska privreda na samom startu godine zabeležila gubitak od 130 miliona evra.

(Telegraf.rs/ Izvor: BizLife)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    21. mart 2013 | 17:43

    Jao, šta da radimo? Bankrotiraćemo!

  • Dusan

    21. mart 2013 | 19:19

    Ovaj clanak kao da je pisao moj gazda.

  • gogi

    21. mart 2013 | 18:10

    Za nas s nista nemenja osim da imamo - hvala bogu malo vise praznike sada! U drugim zemljama imaju 5-7 dana vise slobodno nego mi u srbi!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA