AFERA AZOTARA: Bivši policajac učestvovao u pljački?

Jedan od uhapšenih je i komercijalni direktor "Azotare" Vlada Krković, koji je, navodno, devedesetih godina bio šef Odseka za privredni kriminal u Pančevu

  • 0

Akcijom sprovedenom 21. marta broj uhapšenih u aferi "Azotara" popeo se na 31, dok je dvoje i dalje u bekstvu. Radnici Radne grupe UKP-a dosad su rasvetlili malverzacije u "Azotari" "teške" oko 30 miliona evra.

Kako pišu "Večernje novosti", tokom ove poslednje akcije privedeni su Vlada Krković (54), komercijalni direktor "Azotare", Branko Juričić (44), direktor "GB Frigo logistik" iz Novog Sada, Slavko Guberinić (58), vlasnik "GB Frigo logistik" Radivoje Bojović (57), iz Sremske Kamenice, Drago Stojaković (46) iz Novog Sada, Zoran Mijajlović (48), vlasnik i direktor preduzeća "Neno trejd" d.o.o iz Vrbasa, njegov sugrađanin Sava Roganović (38), vlasnik preduzeća "Lero union".

Inače, prema pisanju dnevnih novina "Informer", Vlada Krković je devedesetih godina bio šef Odseka za privredni kriminal u Pančevu.

- Krković je krajem devedesetih bio policijski funkcioner u Pančevu, a zanimljivo je da je vodio baš Odsek privrednog kriminala. Po odlasku iz policije počinje da radi za vlasnika "Slap grupe" Slavišu Purića, koji je proveo dve godine u zatvoru zbog sumnje da je oštetio državu za 15 miliona evra nezakonitim kopanjem i prodajom peska i šljunka. Purić je u to vreme bio zakupac "Luke Pančevo", a kada je "Luku" predao Predragu Rankoviću Peconiju, "u paketu" mu predaje i Krkovića. Međutim, Peconi je nekoliko puta hvatao Krkovića u krađi, pa ga je oterao iz svoje firme - kaže izvog ovog dnevnog lista.

Uhapšeni su i Drago Popin (54), vlasnik preduzeća "Mat", Milisav Filipović (41) iz Novog Sada, vlasnik novosadskog preduzeća "Agro bosman", OZZ "Atar FM" iz Rume i "Mlin Irig" iz Iriga, Saša Ostojić (49) iz Subotice, stvarni vlasnik preduzeća "Agro fiš trejd", Danojla Matijašević (48) iz Bora, direktorka preduzeća "Polet plus" i Bojan Joksimović (48) iz Beograda, direktor preduzeća "Jokom".

Ovom krivičnom prijavom biće obuhvaćeni i Radosav Vujačić (61), privremeni zastupnik kapitala "HIP Azotara", i Mihailo Grujić (46), zamenik direktora pančevačke "Azotare", koji su odranije u pritvoru po odluci sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. Prva krivična prijava je protiv ove dvojice podneta krajem novembra prošle godine.

U saopštenju policije se navodi da su Vujačić, Grujić i Krković u toku 2010. i 2011. godine, pored preduzeća koja su ranije obuhvaćena krivičnom prijavom, omogućili firmama "Frigo logistik", "Mat", "Agro fiš trejd" i "Polet plus" da od "HIP Azotara" Pančevo nabave regresirano đubrivo. Omogućili su da đubrivo nabave po cenama nižim za iznos regresa u ukupnom iznosu od 65.740.000 dinara, iako na to po Uredbama Vlade Republike Srbije, nisu imali pravo.

- Na ovaj način su omogućili "HIP Azotari" Pančevo da naplati navedeni iznos, na ime regresa, od Ministarstva poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i time oštetili budžet Srbije za 65.740.000,00 dinara. Pored toga, Vujačić, Grujić i Krković u toku 2010. organizovali su i prodali 15.450 tona raznog mineralnog đubriva preduzeću "GB Frigo logistik" tako da za ovu trgovinu nisu obezbedili adekvatna sredstva naplate. Iako ova tranša nije naplaćena, odobrili su dalju isporuku veštačkog đubriva ovom preduzeću, zahtevajući i primajući novčanu nadoknadu od 20 evra po toni ugovorene količine, što ukupno iznosi 253.000 evra - tvrdi policija.

Na ovaj način "Azotara" je oštećena za 194.983.669 dinara. Pored toga, sumnjiče se da nisu obezbedili adekvatne garancije naplate prilikom prodaje 8.100 tona regresiranog i 6.496,80 tona neregresiranog mineralnog đubriva u vrednosti od 223.512.081 dinar. Ovim je pričinjena materijalna šteta "Azotari" iz Pančeva u ukupnom iznosu od 418.495.750 dinara.

(M. S. / Izvori: Večernje novosti / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA