Potpisan ugovor od 400 miliona $ sa Al Dahrom (FOTO)

Ministar finansija, kojem je u Abu Dabiju ukazana velika čast, potpisao je Ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu sa kompanijom "Al Dahra", vredan 400 miliona dolara

  • 1

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao je u Abu Dabiju Ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu sa vodećom svetskom agro-industrijskom kompanijom Al Dahra, vredan 400 miliona dolara.

Trećina investicije odnosi se na kupovinu imovine osam propalih poljoprivrednih kombinata, dok će ostatak biti investiran u opremanje zemljišta sistemima za navodnjavanje, kupovinu savremene opreme i obrtnih sredstava koja su potrebna za proizvodnju i izgradnju najmanje pet fabrika za proizvodnju stočne hrane.

Ministru Dinkiću je u Abu Dabiju ukazana velika čast, budući da ga je primio šeik Hamad Bin Zajed Al Najhan, koji je na čelu "Abu Dhabi Investment Authority", jednog od najvećih investicionih fondova na svetu, koji raspolaže kapitalom od 1,3 triliona dolara.

Dinkić i šeik Al Najhan razgovarali su o mogućnosti da ovaj fond ulaže u nekoliko krupnih industrijskih projekata u Srbiji, za šta su Emiraćani pokazali ozbiljan interes.

- Sa jučerašnjih 400 miliona dolara od Razvojnog fonda Abu Dabija i 400 miliona dolara investicije od Al Dahre, obezbedili smo ukupno 800 miliona dolara investicija u srpsku poljoprivredu - kazao je ministar Dinkić, i dodao da će naša poljoprivreda na taj način zauzeti mesto koje joj u društvu pripada.

- Srbija i danas proizvodi mnogo više nego što su potrebe našeg stanovništva za hranom. Mi imamo veći izvoz od uvoza. Dolaskom Al Dahre očekujemo da se poveća produktivnost u poljoprivredi i da Srbija postane jedan od glavnih izvoznika hrane. Želimo i da obezbedimo prehrambenu sigurnost našeg stanovništva. Ovakva investicija se nije dogodila u prethodnih nekoliko decenija i zato sam vrlo zadovoljan ovim sporazumom -  izjavio je posle potpisivanja u Abu Dabiju ministar Dinkić.

Prema rečima ministra, kompanija Al Dahra će se u Srbiji pojaviti i kao proizvođač, ali i kao veliki kupac poljoprivrednih proizvoda.

- Al Dahra trenutno ima promet od 800 miliona evra na godišnjem nivou i spremni su da od naših poljoprivrednika otkupe proizvode, da im plate na vreme, da naši poljoprivrednici postignu dobre cene, tako da će svi koji proizvode u Srbiji imati mogućnost mnogo šireg plasmana svojih proizvoda, jer Al Dahra te poljoprivredne proizvode izvozi širom sveta -  objasnio je Dinkić.

Zamenik predsednika holdinga Al Dahra Kadim Abdul Aldarei izjavio je da je danas potpisan obavezujući ugovor i da već postoje rokovi za njegovu realizaciju.

- Naš tim će raditi na pripremi zemljišta i mi smo postavili rokove do kada sve to treba da bude završeno. Naši partneri iz Vlade Srbije će, takođe, završiti svoj deo posla u narednih pet meseci, a možda i ranije, nadamo se u naredna tri meseca - izjavio je Aldarei.

Potpisivanjem ovog ugovora, Srbiji se otvara mogućnost povećanja izvoza i plasmana poljoprivrednih proizvoda na strana tržišta, jer je u planu ove kompanije da uposli domaće poljoprivredne proizvođače kao svoje kooperante.

Na taj način srpski poljoprivredni proizvodi biće plasirani u onim zemljama u kojima ova kompanija ima svoju mrežu partnera, a Srbija će uvećati izvoz, zaposliti ljude i podstaći privredni rast.

DINKIĆ: RAZGOVORI SA MUBADALOM NEĆE BITI LAKI, A NI BRZI

Ministar Dinkić je ocenio da pregovori sa kompanijom "Mubadala" u vezi sa izgradnjom fabrike čipova u Beogradu neće biti nimalo laki, niti da se mogu brzo završiti, budući da je reč o visoko tehnološkoj investiciji vrednoj najmanje četiri milijarde dolara.

Dinkić je dodao i da će od ključnog značaja biti predstojeća poseta predstavnika kompanije "Mubadala" Srbiji.

- Predstavnici Mubadala dolaze u Srbiju u narednih mesec i po dana, jer žele da se uvere u stanje naše naučno-istraživačke delatnosti i sistema obrazovanja u oblasti tehničkih nauka. Naša vlada će svakako dati podršku ovom projektu, jer bi to značilo preokret u našem budućem industrijskom razvoju. Prozvoditi čipove i prozvode visoke tehnologije, znači potpuno novu fazu razvoja bilo koje zemlje - ocenio je Dinkić.

Ministar finansija razgovarao je i sa predstavnicima divizije AeroSpace, koja je deo kompanije "Mubadala", o mogućnostima za partnerstvo sa kompanijom JAT tehnika.

- Oni imaju jednu od najvećih kompanija na svetu za popravku aviona koja se nalazi u Švajcarskoj, i jednu u Abu Dabiju i zainteresovani su za partnerstvo sa JAT tehnikom. Uskoro dolaze u Beograd i mi želimo da napravimo sinergiju između njihovih sadašnjih kapaciteta i znanja naših inženjera, i da formiramo Regionalni centar za popravku aviona u Beogradu. To je naš cilj i mislim da idemo u dobrom pravcu na tom projektu - rekao je Dinkić.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bleki

    28. mart 2013 | 17:57

    Svaka cast za svaki posao koji se realizuje. Ali, batalite vise da tih Emiraćanima. Uvek se setim Tesne kože i onoga "da se poljubimo" :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA