6

MESIĆ: Sloba i Tuđman bili stalno na vezi u toku rata!

"Još 1991. ustanovljena je direktna telefonska linija između njih dvojice. U Zagrebu su je instalirali stručnjaci iz Srbije. Kad sam 2000. postao predsednik, još je bila aktivna, hteo sam nazvati Miloševića, ali nisam imao šifru. Tako je to u ratu. Oni koji planiraju rat sarađuju, a oni koji o tome ne znaju ništa - ginu", kaže Mesić

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman
Foto: Profimedia

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić predstavio je u Moskvi svoju knjigu “Kako se raspala Jugoslavija” i gostima u Ruskoj privrednoj komori ispričao o odnosima i “crvenom telefonu” putem kog su komunicirali bivši predsednici Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

- Kad ste čuli da je Slobodan Milošević govorio loše o Franji Tuđmanu i obratno? Još 1991. ustanovljena je direktna telefonska linija između njih dvojice. U Zagrebu su je instalirali stručnjaci iz Srbije. Kad sam 2000. postao predsednik, još je bila aktivna, hteo sam nazvati Miloševića, ali nisam imao šifru. Tako je to u ratu. Oni koji planiraju rat sarađuju, a oni koji o tome ne znaju ništa – ginu – rekao je Mesić, prenosi “Večernji list”.

Mesić smatra da je raspad Jugoslavije bio neminovan, ali da je možda rat i mogao biti izbegnut.

Zalagao sam se tada za konfederalni model po kojem bi sve republike proglasile nezavisnost i istovremeno sklopile ugovor o konfederaciji na pet godina u kojem bismo videli može li funkcionisati ili ne. Nažalost, to nije prihvaćeno – kazao je Mesić, koji je bio i poslednji predsednik predsedništva SFRJ.

Odgovarajući na pitanja okupljenih, Mesić je poručio kako sukobi u bivšoj Jugoslaviji nisu bili ni etnički ni verski, već su se vodili radi osvajanja teritorija.

– U novijoj istoriji Evrope svi su ratovi bili takvi, a agresija se predstavljala kao zaštita svojih nacionalnih manjina u drugoj državi. Tako je i Slobodan Milošević svoju velikosrpsku politiku pravdao kao zaštitu Srba u Hrvatskoj i BiH. I prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman smatrao je da mora štititi interese hrvatskog naroda u BiH. Ipak, nakon svih tih sukoba i stotina hiljada poginulih, granice se nisu promenile nijedan milimetar. Treba li boljeg dokaza da se rat ne isplati? – poručio je Mesić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Franjo Tuđman, Hrvatska, Jugoslavija, Slobodan Milošević, Srbija, Stjepan Mesić, Zagreb
Popularni komentari
 • v
  vukašin

  Tip je klasičan zločinac , koji je uspio da ostvari svoje planove.

 • р
  русија

  месић сада пере руке од свега а која је његова улога била ??? мисија завршена југославије више нема

 • J
  JaTiOn

  Socijalizam je propao u SSSr-u, Čehoslovačkoj, Poljskoj itd i bilo je normalno da će se raspasti i Jugoslavija. Mali Napoleoni su htjeli svoje mjesto u historiji – dobili su ga, ali krvavo preko tuđih leđa (čitaj života)

foto dana

video dana