TENZIJE RASTU: Severna Koreja ponovo pali ugašeni reaktor!

Predstavnik severokorejske agencije za nuklearnu energiju rekao je da će ovaj potez predstavljati "ponovno prilagođavanje i restartovanje" svih postrojenja u glavnom severokorejskom nuklearnom kompleksu Jongbjon, uključujući postrojenje za obogaćivanje uranijuma i reaktor snage pet megavata

  • 0

Severna Koreja je danas saopštila da namerava da ponovo pokrene nuklearni reaktor zatvoren 2007. i nagovestila da može da počne otvoreno obogaćivanje uranijuma potrebnog za nuklearno oružje u vreme povećanih vojnih tenzija na poluostrvu.

Predstavnik severokorejske agencije za nuklearnu energiju rekao je da će ovaj potez predstavljati "ponovno prilagođavanje i restartovanje" svih postrojenja u glavnom severokorejskom nuklearnom kompleksu Jongbjon, uključujući postrojenje za obogaćivanje uranijuma i reaktor snage pet megavata.

Predstavnik je rekao da će se rekator koristiti za proizvodnju struje i u vojne svrhe, prenele su agencije.

Saopštenje je usledilo u vreme kada su Sjedinjene Države jednim brodom sa protivraketnim raketama pojačale trupe u Južnoj Koreji i nakon današnjeg objavljenog govora severokorejskog lidera Kim Džong Una u kome je hvalio nuklearno oružje zemlje kao snagu "odvraćanja" neprijatelja.

Severna Koreja je zatvorila reaktor u Jongbjonu jula 2007. prema dogovoru šest država o davanju ekonomske pomoći za denuklearizaciju poluostrva. Sledećeg leta Pjongjang je srušio toranj za hlađenje vode pored reaktora, što su prenele sve svetske televizijske stanice kao vest o odustajanju Severa od nuklearnog programa.

Međutim, uoči izvođenja druge nuklearne probe 2009. Pjongjang je napustio razgovore šest država o denuklaerizaciju poluostrva u zamenu za značajniju ekonomsku pomoć i međunarodno priznaje.

Reaktor je predstavljao jedini izvor plutonijuma potrebnog za izradu neuklearne bombe. Ostatak storiranog plutonijuma je dovoljan, po procenama stručnjaka za proizvodnju četiri do osam atomskih bombi, uz postojećih deset koliko se veruje da ima ukupno Severne Koreja.

U međuvremenu Pjongjang je počeo s procesom obogaćivanja uranijuma u Jongbjonu 2010. kada je omogućio stranim ekspertima da obiđu postrojenje s centrifugama u nuklearnom kompleksu.

Severna Koreja je tada insistirala da se radi o obogaćivanju uranijuma niskog nivoa koji je potreban isključivo za energetske potrebe.

Pominjanje "ponovnog prilagođavanja" kod nuklearnih stručnjaka povećava strahovanja da će postrojenje, ukoliko to već nije urađeno, proizvoditi visoko obogaćeni uranijum potreban za nuklearnu bombu.

Mnogi posmatrači veruju da Sever tajno već godinama obogaćuje uranijum potreban za nuklearno oružje i da je treća nuklearna proba izvedena 12. februara bila u stvari uranijumska bomba, za razliku od predhodne dve koje su bile plutonijumske.

Kim Džong Un je na partijskom skupu u nedelju rekao da je "njihova nuklearna snaga pouzdan faktor odvraćanja i garant zaštite njihovog suvereniteta". "Samo na osnovu snažne nuklearne sile mogu da opstanu mir i prosperitet, kao i životna sreća ljudi", poručio je Kim u govoru objavljenom danas.

Kimov govor održan na centralnom komitetu Radničke partije Koreje ukazuje na promene taktike i ublažavanje ratoborne retorije, ali je daleko od toga da ukazuje na kraj trenutne krize na poluostrvu.

Severna Koreja je izgradila grafitno uređeni reaktor od pet megavata 1986. posle sedam godina izgradnje. Pjongjang je počeo i izgradnju 50-megavatnog i 200- megavatnog reaktora 1984. ali je njihova izgrađa obustavljena prema nuklearnom dogovoru s Vašingtonom 1994. godine.

Pjongjang je dugo govorio da je reaktor služio za proizvodnju struje. Njemu je potrebno oko 8000 šipki goriva za rad. Preradom potrošenih šipki tokom godinu dana rada reaktora može se dobiti sedam kilograma plutonijuma, što je prema stručnjacima dovoljno za proizvodnju bar jedne nuklearne bombe.

Najnoviji potez Pjongjanga u, za sada, verbalnom ratu sa SAD i Južnom Korejom, svakako će uvećati strahovanja Vašingtona i njegovih saveznika da Sever ubrzano radi na proizvodnji nuklearne bombe koja može da se postavi na raketu dovoljno snažnu da dosegne do kontinentalnog dela Sjedinjenih Država, tehnologija za koje se do sada verovalo da ne raspolaže Severna Koreja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA