DOSAD NIKAD OBJAVLJENE FOTKE: Debeljuškasti Tito u kupaćim gaćama, šeta pudlice i vučjaka! (FOTO)

Iz Filmskih novosti, praktično Titove televizije u ono vreme, u kojoj je čuvano ukupno 6,5 miliona metara filmske trake, izlazi materijal o maršalu koji do sada nikada nije prikazan

  • 17

Snimci doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, nikad do sada objavljeni, na kojima u kupaćim gaćama i s dušekom uživa na Brionima, ekskluzivno će ugledati svetlost dana, zahvaljujući Filmskim novostima.

- Zbog njegove sujete i građenja kulta ličnosti, Tito nije želeo da se slika bez gornjeg dela odeće - objašnjava direktor Filmskih novosti Vladimir Tomčić segmente snimaka na kojima se vidi maršalov stomak na koga nije bio baš ponosan.

Više od 6,5 miliona metara filmske trake izašlo je iz "Sobe tajni" i biće predstavljeno kroz 24 jednočasovne epizode, koje će režirati različiti reditelji iz cele bivše Jugoslavije.

- Povod za ovaj projekat nije pomodarstvo, nego saznanje da se u depou Filmskih novosti, koje su osnovane pre 69 godina, a koje su u velikoj meri bile u funkciji promocije Tita kao ličnosti, nalazi dragocen materijal. Nekoliko sati dnevno ekipa je snimala Tita u raznim situacijama: na sednici vlade, u Belom dvoru, u Užičkoj ili u poseti nekoj državi - o0bjašnjava on.

Zbog vremenske distance danas, dodaje on, materijal je istorijski dragocen, jer je lakše doći do istine.

- Od svakog materijala koji se snima deo se montira, a deo nikad ne iskoristi. Pre svakog filma je morao je ići žurnal i najčešće se počinjalo s Titom, mada je tu bilo i sporta i kulture. To je bila takoreći njegova lična televizija. Od neobjavljenog materijala režiseri su birali delove. Povod je da se prikaže nešto potpuno novo, a da se istovremeno prikaže materjal koji se odnosi i na disidente poput Đilasa, Rankovića, Jovanovića... Kako je ko od njih nestajao s političke scene, tako je i mehanički odstranjivan sečenjem trake i odlaganjem u depo - dodaje Tomčić.

Potencijal serijala od 24 epizode je i pokušaj da se s tom vremenskom distancom bude bliže istini o njemu kao čoveku.

- Polovina režisera će biti eminentna imena, a polovina mlađi autori, koji nemaju iskustvo i genijalnost starijih autora, ali s druge strane imaju distancu i mogućnost da budu nepristrasni. Mi stariji pamtimo to vremene po Titu i po našoj mladosti koja je sama po sebi bila lepa i onda romansiramo priču o Titu - dodaje naš sagovornik.

Spisak imena koja će raditi na projektu nije konačan, jer je interesovanje veliko.

- Dušan Makavejev, najstariji među njima, neće biti samo autor, već kao Titov savremenik i neko ko ga je lično poznavao, kao i Koču Popovića i neke visoke političare. Njegova vizura je još interesantnija jer se ne vezuje samo za ono što je pročitao, već i za ono što je lično doživeo. Biće tu 12 autora njegovog kalibra, ne samo iz Srbije, već i Iz Hrvatske, Bosne, Makedonije, Slovenije... Građani, stručnjaci, istoričari iz Hrvatske i Bosne ne moraju misliti isto o Golom otoku, Nesvrstanima... U tom sukobu mišljenja gledalac može da dođe do svojih zaključaka.

Iz materijala je do sada već utvrđeno da je Tito s Rankovićem i Đilasom imao najbliži mogući odnos koji se ne zasniva samo na istorijskim pričama. Na 80 odsto svih Titovih snimaka iz vremena kad su oni bili aktuelni, bilo na Brionima, Belom dvoru ili zvaničnim sastancima, oni su bili prisutni. Tito je s njima provodio i privatno i službeno vreme.

Za sada je poznato da će muziku pisati Vojkan Borisavljević, a pregovara se i s još nekim ljudima. Epizode će biti hronološke, a svaki autor će raditi jednu epizodu.

- U duhu uzora, poput Historija i BBC, gde su pored autentičnih snimaka, jako poželjni i komentari ljudi iz tog vremena, o čemu god da pričaju, saznajete mnoge nove dragocene detalje - zaključuje Tomčić.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D.M.

    5. april 2013 | 17:20

    Danas kome padne na pamet govori ili pise, Tito ovo Tito ono. Najlepse je pamtiti sto za te njegove vladavine nismo morali misliti sa kojim novcem ce mó na more. Imalo se za sve i svasta u odnisu na danas, vec 5 godina nisam uspeo da vidim to more a niti je na vudiku kad cu. Titovo vreme je za nas bilo kao roman naucne fantastike danas.

  • bajker bn

    5. april 2013 | 18:16

    Ako nista barem su nam vrata bila otvorena svugde

  • AR

    5. april 2013 | 18:56

    Jbs sve, ja bi da ga kloniramo ako se ikako moze... dosadili braco i sestre ovi potoci meda i mlijeka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA