NARODNI FRONT: Sedam promena pola o trošku države

Ova operacija košta dve do tri hiljade evra, država snosi dve trećine troškova, a trećinu pacijent. Za ovu intervenciju godišnje se prijavi šest do sedam pacijenata, a pored onih iz Srbije ,u ovoj zdravstvenoj ustanovi operišu se i pacijenti iz inostranstva

  • 7

Direktor GAK "Narodni front" prof. dr Dušan Stanojević izjavio je da su u Beogradu do sada urađene tri operacije promene pola o trošku države, a za ovu godinu planirano je da se uradi još sedam.

On je kazao da ova operacija košta dve do tri hiljade evra i da država snosi dve trećine troškova, a trećinu pacijent. Za ovu intervenciju godišnje se prijavi šest do sedam pacijenata, a pored onih iz Srbije, u ovoj zdravstvenoj ustanovi operišu se i pacijenti iz inostranstva, a najviše ih ima iz Amerike.

- Kandidati za promenu pola o trošku države dostavljaju zahtev Republičkom fondu za zdravstveno osiguranja sa svim potrebnim mišljenjima: psihijatra, endokrinologa, hirurga. Mi smo ovih dana imali sastanak na kojem smo rešavali molbe, tako da ćemo ove godine o trošku države operisati sedam pacijenata - naglasio je Stanojević.

On je objasnio da su tri pacijenta dostavila kompletnu dokumentaciju, tako da se operacije mogu odmah raditi i one će biti obavljene u maju, a intervencije kod ostalih kandidata do kraja godine, kada dostave kompletnu dokumentaciju.

Stanojević je dodao da će oni koji sada podnesu zahtev za promenu pola o trošku države, ući u program za narednu godinu. Već pet godina u ovoj ustanovi obavljaju se operacije promene pola, a od lane, izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, ove intervencije počele su da se rade i o trošku države.

- Pre pet godina podneli smo zahtev Komisiji za primenu novih tehnologija u medicini pri Ministarstvu zdravlja i od njih dobili odobrenje da radimo ove intervencije, tako da smo postali Centar za promenu pola - naglašava Stanojević, koji operacije promene pola radi već 20 godina i koji je tu tehniku učio od začetnika ove metode prof. Save Perovića.

Stanojević objašnjava da nije dovoljno samo da neko poželi da od muškarca postane žensko ili obrnuto i da bude operisan, već intervenciji prethodi rad sa neuropsihijatrom i endokrinologom. Kada se pojavi problem da neka osoba ima poremećaj polnog identiteta, ona prvo mora da se javi neuropsihijatru da on vidi da "nije sišao s uma i da li je normalan", jer i to može da se desi, priča dr Stanojević.

On je dodao da ukoliko psihijatar ustanovi da se radi o poremećaju polnog identiteta, pacijent još godinudve dolazi kod njega, sa problemom se upoznaju najbliži članovi porodice, prijatelji i svi imaju zadatak da ga odvrate od operaije. Ukoliko pacijent ne promeni mišljenje, onda se započinje sa hormonskom terapijom, koju propisuju endokrinolozi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    6. april 2013 | 15:53

    Bruka i sramota!!! Da drzava nema para za bolesnu decu a da placa operacije ovim bolesnim umovima. Ogorcen sam na drzavu

  • Dukii

    6. april 2013 | 19:02

    Zalosno je na sta ova drzava baca pare! Nije mi jasno zasto im se to uopste i dozvoljava.

  • Katarina

    6. april 2013 | 19:31

    A ja morala da platim 25.000 operaciju jajovoda...strasno i tuzno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA