ZAGREB: 20.000 branitelja protiv ćirilice!

- Želimo da se Vukovar smatra posebnim područjem i da se tamo nikada ne uvede ćirilica, kao što se u Aušvicu nikada ne izvodi nemačka himna - rekao je Tomislav Josić, jedan od organizatora

  • 5

Na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića danas je održan protest veteranskih udruženja protiv uvođenja srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru.

Veteranska udruženja iz Vukovara, ali i drugih delova Hrvatske, došla su u velikom broju u Zagreb, a predsednik Ivo Josipović je prethodno izrazio očekivanje da će "skup biti u granicama zakona kao i svaki drugi javni skup i da građani koji će doći na taj skup poštuju zakon".

Policija je saopštila da je sve proteklo mirno i da nije bilo potrebe za intervencijama. Prema njihovoj proceni, na skupu je bilo 20.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo 40.000.

Manjine, pa tako i Srbi po ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i zakonima koji iz njega proizilaze, imaju pravo na upotrebu svog jezika i pisma u opštinama, gradovima i županijama gde ih je više od 33 odsto prema popisu stanovništva iz 2011. godine. Prema rezultatima propisa, to pravo mogli bi ostvariti u 21 opštini i dva grada - Vukovaru gde živi 35 odsto Srba i u Vrbovskom.

Veterani i desne stranke tražili su 10, 20 ili 50-godišnji moratorijum na uvođenje ćirilice, a najnoviji zahtev je proglašavanje Vukovara mestom pijeteta koje će biti izuzeto iz primene zakona.

- Želimo da se Vukovar smatra posebnim područjem i da se tamo nikada ne uvede ćirilica, kao što se u Aušvicu nikada ne izvodi nemačka himna - rekao je Tomislav Josić, jedan od organizatora.

Dogovorom Vlade i predstavnika Srba ćirilica bi u Vukovar trebalo da bude uvedena po završetku lokalnih izbora, odnosno početkom juna.

Zahtevima protestanata usprotivila se Građanska akcija uz poruku da taj protest vraća u mračni dan 25. april 1941. kada je Ante Pavelić, poglavnik tzv. NDH potpisao Zakonsku odredbu o zabrani ćirilice.

Naveli su da su na zagrebačke nadvožnjake i mostove postavili transparente kako bi dočekali "rulju zakrvavljenih očiju, koji su došli na obračun s jednim pismom u centar Zagreba".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dalibor

    7. april 2013 | 13:34

    Samo vi sacekaj te jos nekoliko meseci! Ima da protestujete zato sto necete imati za hleba u EU a za cirilicu ima da zaboravite da postoji!

  • najprovokator

    7. april 2013 | 17:22

    ovi hrvati su stvarno bolesna nacija..sada su i smešni

  • Dejan

    7. april 2013 | 16:58

    Eto vam clanice EU... Srbijo da li citas ovo???? Srbijo, crna ti je sudbina sa Nikolicem, Vucicem i Dacicem!!! Dovedite radijale na vlast i nema sekiracije... Ostvarice tomino prorocanstvo da cemo biti rupa u zlatnom cilimu, jer cemo okruzeni biti EU clanicama!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA