MEDVEDEV: Srbija je privilegovan partner

Premijer Ivica Dačić predvodi delegaciju koja boravi u Moskvi, u kojoj su Jovan Krkobabić, Mlađan Dinkić, Goran Knežević i Milan Bačević, a planirano je potpisivanje niza bilateralnih sporazuma

  • 3

Rusija i Srbija su privilegovani partneri čiji odnosi treba da budu efikasni, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na početku sastanka s Ivicom Dačićem.

- Pravi prijatelji treba ne samo da se dopisuju i razgovaraju telefonom, već i da se sreću - rekao je Medvedev.

Dačić je kazao da je rukovodstvo Srbije "zaista spremno za dalje zbližavanje i jačanje" srpsko-ruskih odnosa u skladu s viševekovnim prijateljstvom.

- Opredeljenje naše vlade i predsednika Srbije je da jačamo međusobne veze i negujemo i afirmišemo naše interese - rekao je Dačić, i izrazio zahvalnost što će danas biti potpisano više dokumenata, među kojima i sporazum o 500 miliona dolara ruskog kredita za podršku državnog budžeta Srbije.

Realizacija zajedničkih energetskih projekata je, rekao je, veoma pozitivno uticala na privredu Srbije. On je ocenio da postoji potencijal za dalji razvoj saradnje u svim oblastima.

Dačić je premijeru Rusije rekao da ono što je do sada urađeno u oblasti energetske saradnje, kao što su razvoj NIS-a i pripreme za početak izgradnje gasovoda Južni tok u Srbiji, ima pozitivan efekat na ekonomiju Srbije.

Sastanku dvojice premijera prisustvuju ministri Vlade Srbiije i Vlade Rusije. Nakon sastanka, biće potpisan niz sporazuma, uključujući sporazum o odobravanju kredita Srbiji, međusobnom priznavanju diploma i saradnji carina dveju zemalja u razmeni statističkih podataka.

Dačić će potom razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, saopšteno je iz Vlade.

U četvrtak, 11. aprila, premijer Dačić će se sastati sa zamenikom VTB banke Vasilijem Titovom.

Putinov pomoćnik Jurij Ušakov rekao je da je poseta "usaglašena početkom februara" i da stoga nije direktno vezana za rezultate razgovora o pitanju Kosova u Briselu.

Dačić predvodi delgaciju Vlade Srbije u kojoj su potpredsednik i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

(Telegraf.rs / Agenije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA