Velika nestašica lekova u apotekama!

U iščekivanju dodatnog uputstva kako će se snabdevati, mnoge apotekarske ustanove su gotovo obustavile nabavke lekova. Deficitarni su neki diuretici, antibiotici, preparati za koagulaciju krvi i drugi

  • 5

Sve više lekova je deficitarno. Pošto još nije razjašnjeno da li će morati da se snabdevaju centralizovano ili će biti izuzete iz primene Zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. aprila, mnoge apotekarske ustanove obustavile su nabavke lekova. Zato iz rafova počinju da nestaju i medikamenti čije je snabdevanje do pre nedelju dana bilo redovno, a još nisu stigli ni oni kojih nema već mesecima, kao što su, recimo, neki lekovi za terapiju astme.

U većini od ukupno 35 državnih apotekarskih ustanova u Srbiji situacija je manje-više ista - troše se zalihe i čekaju se precizna uputstva oko načina snabdevanja. Ima, međutim, i ustanova koje su nastavile sa starim načinom nabavke lekova. Tako, recimo, rade u Požarevcu. U Beogradu se drže drugog principa.

- Obustavili smo naručivanje novih lekova sa liste RFZO, kao i pomagala koja se izdaju na nalog dok ne dobijemo konačno mišljenje nadležnog ministarstva. Očekujemo dodatna tumačenja nadležnih kako da organizuje tendere po novom zakonu o javnim nabavkama i nećemo naručivati lekove i pomagala dok se ta situacija ne razjasni - kaže Dragana Simić, direktor Apoteka "Beograd".

U beogradskim državnim apotekama trenutno nedostaju preparati za astmu, koagulaciju krvi, urinarne infekcije itd.

- Nema "aminofilina" i "durofilina", koje koriste astmatičari, a ni antikoagulansa "sinkum 4". Deficitaran je i diuretik "spironolakton", zatim supozitorija "salofalk", kapi za oči "unitimolol", antiagregacioni preparat "tiklodiks" i drugi. Mnogi među njima nemaju zamenu - kaže magistar Milana Dučić iz Apotekarske ustanove "Beograd".

Najviše lekova nedostaje iz palete tri fabrike "Srboleka", "Jugoremedije" i "Galenike", ali su te nestašice posledica problema u radu ovih proizvođača i nemaju veze sa načinom snabdevanja apoteka.

Za razliku od državnih, privatne se snabdevaju redovno, jer za njih Zakon o javnim nabavkama - ne važi.

- Ministarstvo zdravlja je od Uprave za javne nabavke tražilo da se apoteke izuzmu iz centralizovanih nabavki do 2014. godine, kada bi trebalo da počne snabdevanje kompletnog zdravstva. Očekivali smo da će Vlada o tome da se izjasni prošle nedelje, ali se to nije dogodilo. Tako još čekamo da se "preseče" da li ćemo toga biti pošteđeni ili će svaka apotekarska ustanova za sebe morati da krene u javnu nabavku, što bi, generalno, bilo loše. Jedna od posledica bile bi i neujednačene cene lekova od apoteke do apoteke - kaže Nebojša Jorgovanović iz Udruženja apoteka Srbije.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejo

    18. april 2013 | 01:59

    Za ovo bi neko trebao da ide u zatvor!

  • Ssasa

    17. april 2013 | 23:58

    Ja radim u hitnoj,pa zamislite kako je meni kad zove pacijent,a ja nemam aminofilina,lasixa,buscopana... Čime i na koji način se dovijati? Kupio sam koju ampulu lasixa iz grčke da bih imao šta da dam ljudima.Teško pacijentima,a i nama lekarima.

  • dule

    18. april 2013 | 07:10

    Bice bolje samo dok udjemo u EU ima da uzimamo lekova umesto hrane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA