Padobranac u mantiji menja Kačavendu!

Sinod SPC predložiće da novi episkop zvorničko-tuzlanski bude patrijarhov vikar, rok kritičar, podoficir i rezervista 63. Padobranske brigade iz Niša, poznat kao obrazovana ličnost bez afera

  • 4

Jovan Ćulibrk, patrijarhov vikar, podoficir i rezervista čuvene 63. Padobranske brigade iz Niša, trebalo bi da zameni razrešenog vladiku Vasilija Kačavendu, saznaje Telegraf.rs!

Prema našim informacijama, patrijarh Irinej će na majskom Saboru predložiti upravo Ćulibrka za episkopa zvorničko-tuzlanskog, umesto vladike Vasilija, koga je Sinod SPC razrešio dužnosti. Ostaje da se vidi da li će Sabor SPC prihvatiti tu odluku, ali u svakom slučaju, ovo je jedna od pozitivnijih vesti koja dolazi iz SPC, jer vikar Jovan važi za jednu od najzanimljivijih i najobrazovanijih osoba u srpskoj crkvi.

Posle velike "prašine" koja se digla zbog seks-skandala vladike Kačavende, Crkva očigledno čini sve da povrati ugled. Izbor Ćulibrka za episkopa zvorničko-tuzlanskog korak je u tom pravcu zato što je u pitanju obrazovana ličnost bez afera.

- Rano je još govoriti o izboru novog episkopa zvorničko-tuzlanskog, jer je Sabor tek u maju, ali je sigurno da će episkop Jovan Ćulibrk biti u užem krugu, jer je već vikarni episkop i ispunjava sve uslove da postane i episkop po vlasti - kaže za naš portal verski analitičar Živica Tucić.

Jovan Ćulibrk izuzetno je zanimljiva i obrazovana ličnost. Podoficir je i rezervista čuvene 63. Padobranske brigade iz Niša.

Rođen je 1965. u Zenici, a njegovo prezime je tipično za Krajinu. Studirao je književnost u Banjaluci, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1991. je diplomirao južnoslovenske jezike i književnost. Teologiju je učio u Beogradu, diplomirao je na Duhovnoj akademiji u Srbinju. Zamonašio se 1993. u Cetinjskom manastiru, od kada predaje slovenski i srpski jezik i književnost u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog.

Padobranac u mantiji 

Često svoje monaško odelo ponosno zameni padobranskim kombinezonom, a do sada je uknjižio 140 skokova. Za njega je padobranski skok zadatak koji treba da se izvrši, a ne sport.

- Ako sam na nešto u životu ponosan, posle monaškog i svešteničkog čina, to je crvena padobranska beretka - rekao je svojevremeno protosinđel Jovan za "Večernje novosti", i dodao:

- Živeti s padobrancima podrazumeva da se stalno dokazujete. I ratnik i vojnik i monah i sveštenik trebalo bi, ako su istinski ono što jesu, da žive za druge i budu spremni na žrtvu.

Patrijarhov vikar boravio je  u Jerusalimu, gde  je predstavljao Odbor za Jasenovac. Tamo je, takođe, magistrirao na istoriografiji Holokausta u Jugoslaviji, a trenutno radi na doktoratu u vezi sa manje poznatim aspektima antifašističke borbe u Jugoslaviji.

U Pećkoj patrijaršiji boravio je od juna 1999, posle izlaska Vojske Jugoslavije s Kosova i Metohije, gde se starao o prestonici Srpske crkve, ostacima naroda i metohijskim svetinjama u jedno apokaliptično vreme. Sada ga ponovo očekuje isti zadatak.

Episkop Jovan - ličnost godine

Zbog predanog rada na Kosovu i Metohiji, nedeljnik "Vreme" izabrao je episkopa Jovana Ćulibrka za ličnost 2012. godine. Radeći u teškim uslovima, nezavisno od dnevne politike i ispod radara medija, tokom te godine pokrenuo je niz važnih aktivnosti koje su unapredile i proširile delovanje Pećke patrijaršije, važne duhovne i kulturne srpske institucije.

Protosinđel Jovan je i urednik u časopisu "Svetigora" i Radiju Svetigore, a angažuje se i kao urednik za liturgičku književnost u projektu srpske kulture na internet portalu "Rastko". Za rad "Crno sunce i oko njega krug" dobio je 1991. nagradu Matice srpske, a 2004. u Jerusalimu je dobio nagradu "Golda Meir".

Rok kritičar koji je postao vladika 

Bivši rok kritičar muzičkog časopisa "Ritam" (pisao antologijske tekstove o grupama "Joy Division" i "Dead Can Dance"), hroničar i pripadnik progresivnih, alternativnih umetničkih praksi s područja bivše Jugoslavije osamdesetih, zagrebački student književnosti, sada je vladika na Kosovu. Tokom osamdesetih godina prošlog veka bio je uključen u alternativne umetničke pokrete na liniji Skoplje-Niš-Zagreb-Ljubljana i svakako je jedan od najzanimljivijih tumača naše nacionalne i globalne pop kulture.

Zanimljivo je da je protosinđel Jovan osmislio i vodio muzički projekat čiji je epilog svojevrsna zbirka pesama na stihove vladike Nikolaja u rok aranžmanu - "Pesme iznad Istoka i Zapada".

Tribina koja posebno privlači pažnju je "Religijski motivi u YU rokenrolu" koju je vladika Jovan Ćulibrk održao u Rimskoj dvorani biblioteke grada Beograda, koju možete pogledati ovde:

(Mićo Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicago

    25. april 2013 | 17:39

    Licno poznajem Episkoma Jovana Culibrka,gde sa boravio na Kosmetu u Peckoj Patrijasiji tokom 99 i 2000 imam samo reci hvale i sve najbolje o ovo coveku,tolko je bio azuran da sam prosto bio zadivljen njegovom liku i delu.Svaka cast,neka mu je sa srecom i zilimu sve najbolje u zivotu.

  • Darko

    25. april 2013 | 15:25

    Svaka čast za predlog imenovanja!

  • Stojan

    25. april 2013 | 14:57

    Svaka čast za tekst.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA