BELA UDOVICA: Kako je Britanka postala trener ženske jedinice bombaša-samoubica

Britanka Samanta Lutvejt (29) bila je udata za jednog od bombaša-samoubica, učesnika u napadu na londonski metro u julu 2005. godine. Poznata je kao Bela sestra, a postala je “trener” ženske jedinice bombaša-samoubica čije su mete - Zapadnjaci na istoku Afrike

  • 2

Samanta Lutvejt (29) obučava terorističke ćelije u istočnoj Africi i bori se za sticanje kontrole nad njima. Tamo je poznatija po nadimku Bela udovica. Potiče iz vojne porodice iz Bekingemšira, i bila je udata za jednog od bombaša-samoubica, učesnika u napadu na londonski metro u julu 2005. godine.

Među svojim odanim pomoćnicima poznata je kao Bela sestra, a postala je "trener" ženske jedinice bombaša-samoubica čije su mete, u okviru globalnog džihada, Zapadnjaci na istoku Afrike.

Samanta je rođena u okrugu Daun u Velikoj Britaniji. Otac joj se zvao Endru, a majka Kristina, poreklom iz Severne Irske, razveli su se kad je Samanta imala 11 godina, što je jako teško preživela.

Kad je imala 17 godina uzela je ismamsku veru i počela da se oblači u skladu sa islamskim običajima. U to vreme preko četovanja na internetu upoznala je Džermajna Lindzija, rođenog na Jamajci, takođe preobraćenog muslimana. Venčali su se u Ajlezberiju 2002. godine i dobili dvoje dece.

Posle Džermajnove smrti, Samanta je govorila da nije ništa znala o njegovim aktivnostima, policija ju je preselila u sigurnu kuću na tajnu lokaciju, radi ispitivanja.

Njeno ime se pominje opet tek prošle godine povodom bombaškog napada na kafić u blizini Najrobija, u kome su nastradale tri osobe, uključujući i 9-godišnjeg dečaka, a ranjeno 30 ljudi. U lovu na nju, pored kenijske policije, učestvovali su pripadnici SAS, FBI i CIA. Samanta do sada nije uhvaćena verovatno zbog toga što policija na granici retko zaustavlja žene obučene u islamsku nošnju.

Samanta trenutno vodi svoj rat preko društvenih mreža, tačnije preko Tvitera, protiv Omara Šafina Hamamija, bivšeg studenta iz Alabame, kojeg je FBI prošle godine stavio na listu najtraženijih terorista.

Nakon što su se dogodile eksplozije na bostonskom maratonu, ljudi su počeli da prave paralelu između Samante i supruge bostonskog bombaša Tamerlana Carnajeva. On je bio oženjen Amerikankom Ketrin Rasel koja se, kao Samanta, preobratila u islam i počela da nosi hidžab.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    28. april 2013 | 01:02

    Побеснеле буле.. :')

  • Burduš

    28. april 2013 | 12:28

    Nije ona nikakva bula.. To se samo neka prerusila u buli kako bi i dalje stetili muslimanima kao i uvijek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA