VASKRŠNJA ŠARENICA: Koliko vam novca treba da obojite praznična jaja?

Dok se za moderne boje odlučuju mlade domaćice, one malo starije ostaju verne tradicionalnom načinu bojenja jaja u lukovini, koje su prethodno ukrasile raznim travkama i cvećem

  • 0

Pred nama je Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik. Dok su neke domaćice već uveliko ofarbale svoja jaja, druge su to ostavile za danas. Izbor boja i sličica na pijacama veći je nego ikad, pa možete pronaći sve - od tradicionalne lukovine, do modernih "gel-boja".

Nekoliko dana pred Vaskrs prodavci jaja kažu da je prodaja povećana. Cene su raznolike i kreću se od 8 do 14 dinara po komadu. Domaća jaja koštaju 13 dinara, a jaja od morke, koja imaju izuzetno tvrdu ljusku, koštaju 50 dinara po komadu. Kriza je učinila svoje, pa se za razliku od nekih ranijih vremena kada su porodice bojile između 30 i 50 jaja, danas odlučuju za 15, eventualno 20.

Prodavci kažu da domaćice jaja sada ne biraju po veličini, već po tvrdoći ljuske i savetuju da birate šiljata.

Takođe, ponuda boja za jaja veća je nego ikada, pa će od celog posla najteže biti da se odlučite kojim ćete se bojama služiti. Cene se kreću od 5 dinara za "obične" kesice, do 220 dinara za takozvane "gel-boje". Pored standardnih, mat boja, poslednjih godina pojavile su se i "stilizovane" koje daju sjaj, sedefasta, metalik, zlatna, srebrna, boja sa šljokicama...

I dok se za moderne boje odlučuju mlade domaćice, one malo starije ostaju verene tradicionalnom načinu bojenju jaja u lukovini, koje su prethodno ukrasile raznim travkama i cvećem.

- To se radi tako što jedno po jedno jaje uvezujete u čarapu ili neku drugu mrežicu i stavljate u pun lonac lukovine i tako kuvate. Ako hoćete da se sjaje, kada ih izvadite iz lonca i ohladite, premažite ih uljem - objašnjava Jadranka G., prodavačica jaja na pijaci.

One dame koje su zaboravile da skupljaju lukovinu tokom godine, mogu je kupiti na pijaci po ceni od 50 dinara. 

Pored boja, veliki je izbor i ukrasne dekoracije. Tako veštačka trava košta 30-50 dinara po kesici, "pilići" su 30 dinara, kartonske korpice za čuvarkuću kreću se od 10-25 dinara, a "čokoladne zeke" staju od 30-70 dinara.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA