MEDIKUS: Osam godina za vlasnika klinike smrti!

Ljutfij Derviši i njegov sin Arban osuđeni su na osam, odnosno sedam godina i tri meseca zatvora zbog nelegalnih transplantacija organa

  • 4

Osnovni sud u Prištini kojim je predsedavao Džonatan Ratel osudio je Ljutfija Dervišija i njegovog sina Arbana na osam, odnosno sedam godina i tri meseca zatvora i ukupno 12.500 evra kazne u procesu koji se vodi zbog nelegalnih transplantacija organa u klinici "Medikus" kod Prištine.

Trećeoptuženi Sokolj Hajdini osuđen je na tri godine robije, dok je Iljir Rečaj oslobođen. Abdulah Dulja i Isljam Bitići su osuđen na godinu dana uslovno.

Arba Derviši je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i tri meseca, kao i na novčanu kaznu u iznosu od 2.500 evra, proglašen je krivim za krivično delo trgovine ljudima i organizovani kriminal.

"Medikus", koji je zatvoren 2008. godine, pominje se i u izveštaju Saveta Evrope, u kome se navodi da su pripadnici "Oslobodilačke vojske Kosova" trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

Specijalni izvestilac Saveta Evrope, Dik Marti je u više navrata tvrdio da su u trgovinu organima tokom rata, ali i kasnije u klinici "Medikus" uključeni isti ljudi. Očekuje se da će istraga, koju o navodima iz Martijevog izveštaja vodi poseban tim EU, biti okončana sledeće godine.

U klinici "Medikus", siromašnim ljudima iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana bilo je obećavano da će dobiti do 15.000 evra po vađenju bubrega, koji su prodavani bogatim pacijentima radi transplatacije. Ti bogati primaoci organa plaćali su i više od 70.000 evra za tranplataciju bubrega na klinici Medikus.

U odsustvu se sudilo turskom lekaru Jusufu Sonmezu i Izraelcu Moši Harelu, a prema optužnici, vođe kriminalne grupe bili su Derviši, Sonmez i Harel.

Klinika "Medikus" je radila bez zvanične dozvole, dok je Sonmez imao dozvolu za rad na Kosovu, koju mu je izdalo Ministarstvo zdravlja.

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    29. april 2013 | 16:09

    ха ха ха. извини се николићу

  • miki

    29. april 2013 | 18:28

    Jos jednom nepravda pobedjuje ja da sam sudija i da imam takav slucaj gde su trgovali ljudskim organima i varali ljude dao bi im svima dozivotne za uzor drugima koji bi pomislili tako nesto da rade ponovo, a ovako to je samo potsticaj za druge kriminalce jel 8 godina prodje a pare su im ostale od prevara....

  • pera kojot

    29. april 2013 | 17:26

    Pitam se koliko su Vucicu platili izdaju iz EU? Kad bolje razmislim nisu nista. Nemaju vise toliko para. Zaduzeni su do daske. Dali nedobija mozda od Tacia neki procenat za svaki prodat srpski organ? Kad nebi bilo tuzno bilo bi smesno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA