Zaplenjene tri tone nebezbednih igračaka i lažnih parfema!

Na graničnom prelazu Batrovci je u prethodna tri dana zadržano 3.500 kopija parfema poznatih svetskih marki i gotovo 36.000 igračaka i zidnih satova ''Dizni'' i ''Bejblejd''

  • 2

Carinici su u prethodna tri dana, u dva navrata na graničnom prelazu Batrovci privremeno zaplenili preko tri tone razne robe za koju se sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine.

Na graničnom prelazu Batrovci, 29. aprila 2013. godine, zadržano je 3.500 parfema poznatih svetskih marki (''Hugo Boss'', ''Paco Rabanne'', ''Coco Chanel'', ''Kenzo'', ''Calvin Klein'' i drugih) i gotovo 4.000 igračaka i zidnih satova ''Dizni'' i ''Bejblejd''.

Roba je zadržana jer postoji osnovana sumnja da nije originalna i da bi njenom prodajom na tržištu došlo do povrede prava intelektualne svojine navedenih brendova.

U navedenoj pošiljci, poreklom iz Kine, bilo je gotovo dve tone robe namenjene uvozniku iz Zemuna. Vrednost robe je procenjena na oko 80.000 dolara. Prethodni slučaj odigrao se na istom graničnom prelazu dva dana ranije, 27. aprila 2013. godine, kada je privremeno zadržano više od jedne tone dečjih igračaka.

Loš kvalitet pakovanja pobudio je sumnju carinika koji su prekinuli carinski postupak i robu privremeno zadržali.

U pošiljci, takođe poreklom iz Kine, namenjenoj kineskom uvozniku iz Novog Beograda, nalazilo se više od 32.000 komada dečjih igračaka poznatih brendova ''Hello Kitty'', ''Monsuno'', ''Disney'', ''Winx'', ''Angry Birds'', ''Spiderman'', ''Beyblade'' i dr.

Krivotvorena roba je ozbiljna pretnja bezbednosti i zdravlju građana, pa Uprava carina Srbije posebnu pažnju poklanja zaštiti prava intelektualne svojine, kako bi se dotok takve robe suzbio u što većoj meri.

Treba naglasiti da je krivotvorena roba vrlo opasna zato što ne postoji prateća dokumentacija koja bi potvrdila ispravnost i kvalitet proizvoda, pa su moguće neželjene posledice po bezbednost i zdravlje korisnika (npr. ako je reč o parfemima i kozmetičkim proizvodima - mogu biti uzročnici alergijskih reakcija i sl.). Takva roba dovodi potrošača u zabludu da se radi o proizvodu koji je proveren i bezbedan za upotrebu.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA