NEPOMIRLJIVE RAZLIKE: Svaki dvadeseti Srbin razveden, žena uglavnom inicira razvod!

Prema poslednjem popisu, u Srbiji ima 303.970 razvedenih, što je 50.000 osoba više nego pre deset godina. Nekada se razvodilo zbog preljube, danas zbog razlika u karakteru

  • 3

Prema poslednjem popisu, u Srbiji ima 303.970 razvedenih osoba, što je oko 50.000 osoba više nego pre deset godina.

Statistike, dakle, ukazuju na to da je svaki dvadeseti građanin Srbije razveden, a kao najčešći razlog navode se "nepomirljive razlike u karakteru".

Ovaj krajnje, rekli bismo, nedefinisani razlog, prema rečima stručne javnosti ustupio je mesto sada već zastarelim objašnjenjima poput preljube, nekog oblika zavisnosti ili agresivnosti jednog od partnera.

Kako psiholog Aleksandra Janković objašnjava za Telegraf, sve su češći sporazumni razvodi brakova, koji su neretko rezultat ničeg drugog do nezrelog srljanja u zajednicu.

- Poremećene partnerske relacije posledica su, između ostalog, života u narcisoidnoj kulturi. U takvoj atmosferi, nezreli partneri ne poznaju sistem askeze, odricanja, pa samim tim ni suštinskog značenja pojma življenja u zajednici - počinje priču za Telegraf Aleksandra Janković, dodajući da na adekvatnom partnerskom odnosu mora neprekidno da se radi.

U poslednjih dvadesetak godina promenio se i odnos prema razvodu, koji više nema pežorativan prizvuk kakav je svojevremeno imao. No, po ovom pitanju i dalje treba praviti razliku između urbanih i ruralnih sredina.

Prema podacima Zavoda za statistiku najviše razvedenih živi u beogradskim opštinama Stari grad (9,13%), zatim u Vračaru (8,97%) Savskom vencu (8,04), a onda i u Senti i Subotici (7,79%). I dok se žene na ovaj potez najčešće odlučuju u 39. godini, muškarci uglavnom papire za razvod potpisuju u 43. godini. Ovakvih sveže slobodnih najviše je na teritoriji opštine Palilula - čak 3.460!

Za Palilulom slede opštine Čukarica, Zvezdara i Zemun. Najviše razvedenih žena pak ima na opštini Novi Beograd - 7.879, Paliluli - 6.362 i Zvezdari - 5.680.

Iako važe za slabiji pol, žene su uglavnom inicijatori razvoda.

- Muškarci uglavnom samo reaguju. Oni retko kada iniciraju razvod, prepuštajući ženama da donesu najtežu odluku - priča Aleksandra, dodajući da to ne čudi s obzirom na činjenicu da većina muškaraca u braku nastavlja da živi po onoj staroj "oženjen sam, kao momak živim"!

- Muškarcima, dakle, ne predstavlja nikakav problem da održavaju brak, s obzirom na to da ih društvo ne tera da drastično menjaju svoj način života. Ženama je, s druge strane, naročito u patrijarhalnim sredinama usađeno uverenje da je razvod, pored svih negativnih konotacija, između ostalog i indikator budućih poremećaja kod dece - završava priču Jankovićeva.

Minule godine najviše su se razvodili bračni parovi bez dece - čak 45 odsto, a najčešće razvedeni brakovi bili su oni u prve četiri godine od početka zajedničkog života. Podaci su pokazali i da su nakon razvoda, deca u 79 odsto slučajeva dodeljena majkama.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beast from the East

    2. maj 2013 | 22:00

    Lako se ulazi u brak danas, a jos lakse se izlazi. Razmazeni su

  • jana

    3. maj 2013 | 06:08

    Ma kakav brak, bre znate li vi sta muskarci treze od zena mama da sprema posle njega da kuva da pegla a on on moze sve i nema a bes nikakve obaveze osim da zapocinje svadju jer mu ne odgovara da svako vece dolazi kuci dajte ljudi kakva udadba strava ajos i preljube pa novac njima nikad dosta ni novca ni tudjih sutnji. Vratite zene sve vratite bez toga bice te u depresiji teskoj bye i spretno vracanje a ma bas svega!!!!

  • Dule

    3. maj 2013 | 00:27

    He pokrinte se.postoje zemlje u evropskoj uniji Gde. Svaki 5 razveden.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA