Da li ste znali da Zagreb i dalje ima Trg maršala Tita?

Predstavnici inicijative da se promeni ime ovog trga u Kazališni, koji su ove godine dobili podršku HDZ-a i drugih desničarskih stranaka, okupili su oko 300 ljudi, što je mnogo manje nego ranijih godina

  • 9

Građanska inicijativa "Krug za trg" danas je na Trgu maršala Tita u Zagrebu po sedmi put organizovala skup na kome je traženo da se taj trg preimenuje u Kazališni trg.

Predstavnici inicijative, koji su ove godina dobili podršku HDZ-a i drugih desničarskih stranaka, okupili su oko 300 ljudi, što je mnogo manje nago ranijih godina, i ponovo uputili zahtev gradskim vlastima za preimenovanjem trga. Gradske vlasti su te zahteve redovno odbijale.

Osim transparenta "Trg maršala zločinca je civilizacijska sramota" okupljeni su simboličnim krugom od 25 krstova s imenima žrtava jugoslovenskih vlasti nakon 1945. prikazali takozvani "Bunar smrti".

Poslanica HDZ-a u Evropskom parlamentu i članica Koordinacionog odbora "Krug za trg" Zdravka Bušić izjavila je da "Bunar smrti" čini to mesto tužnim i da je to slika Josipa Broza Tita i njegove vladavine.

- Titov režim je svoje žrtve ubijao u istragama tokom suđenja u kaznionicama. Udarali su ih, izvrgavali hladnoći, žeđi, gladi, samicama i okovima. Ubijali su ih, udarali gvozdenim šipkama, gušili u vodi, vešali o plafon da vise na užadima i trovali ih kao i kardinala Alojzija Stepinca - rekla je Zdravka Bušić.

Jedan od govornika Branimir Lukšić pozvao je hrvatsku vladu, Sabor, predsednika Ivu Josipovića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i gradske većnike da "pogledaju istini u oči i uklone s trga ime ratnog i posleratnog zločinca Josipa Broza Tita".

- Jesmo li zaboravili da je cela Hrvatska umrežena masovnim grobišnim jamama u koje su po Titovom naređenju komunisti bacali žive i mrtve žrtve, bez suda i suđenje. Tačan broj žrtava tih komunističkih zločina ostaće nepoznat", rekao je i podsetio da je Tito "dao da se zatvori preko 100.000 političkih zatvorenika, većinom Hrvata, čija je prosečna zatvorska kazna bila četiri i po godine - rekao je on.

Na skupu je najavljeno i da će, ako se u gradu postigne konsenzus o promeni, za nju biti i gradonačelnik Milan Bandić.

Trg je nosio ime Kazališni trg za vreme NDH, dok je pre toga promenio više imena, a kako je pre izgradnje zgrada na sadašnjem trgu tu bio stočni sajam, prvo mu je ime bilo Stočni trg.

Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    4. maj 2013 | 19:26

    Obelezio je jednu epohu. Prvi put u istoriji nas je neko predstavio kao civilizovane ljude. Vecna mu hvala.

  • XHML

    4. maj 2013 | 17:26

    I treba nositi to ime. I svaka bivsa drzava jugoslavije treba nositi ime Tita u nekim gradovima.

  • vukašin

    4. maj 2013 | 19:31

    Pa on im je napravio državu 1945. Slaviće ga doveka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA