ZADAR: Ekshumirano 56 žrtava "Oluje"

Od ekshumiranih posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti uzeti su uzorci radi identifikacije metodom DNK analize

  • 3

Nadležni organi Hrvatske su na Gradskom groblju u Zadru završili proces ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava "Oluje" srpske nacionalnosti.

Ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci 56 osoba, saopšteno je danas iz Komisije za nestala lica. Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Utvrđeno je da su na navedenoj lokaciji u ranijem periodu, po pojedinačnim zahtevima porodica, ekshumirani posmrtni ostaci 10 lica, na osnovu preliminarno utvrđenog identiteta.

Proces ekshumacija završen je 3. maja, a taj proces na Gradskom groblju u Zadru trajao je šest radnih dana.

Lokaciju je 2. maja posetio predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, koji je naglasio značaj ubrzanja rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela u regionu, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, posebno za članove porodica nestalih lica.

Sprovođenjem ekshumacija na Gradskom groblju u Zadru nastavljen je proces ekshumacija grobnica u regionu Severne Dalmacije, u kojima su pokopane žrtve stradale u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", koji je počeo 2001. godine ekshumacijama na gradskom groblju u Kninu gde su ekshumirani posmrtni ostaci 301 žrtve.

Proces je nastavljen ekshumacijom 31 posmrtnih ostataka na groblju Sveta Mara u Šibeniku u novembru 2012. godine, a identifikovani su i porodicama predati posmrtni ostaci 254 lica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    7. maj 2013 | 12:45

    николића да се извине уз тужну фацу , наравно

  • Kvislinzi

    11. maj 2013 | 04:24

    peta kolona

  • Marina Marković

    8. maj 2013 | 12:19

    ne bi ja to dozvolila njima vec trebaju srpski patolozi to da rade,hrvati ce da sakriju pravi broj zrtava!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA