VALJEVO: Stečajni upravnik u 10 preduzeća

- Nisam birao da vodim stečaj u deset preduzeća, već sam postavljan slučajnim odabirom koji sprovodi stečajni sudija - kaže Zoran Božić

  • 4

Nekadašnji stečajni upravnik Valjevske pivare i aktuelni direktor tog preduzeća Zoran Božić je stečajni upravnik u još 10 preduzeća u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu.

Prema podacima Privrednog suda u Valjevu, među preduzećima u kojima Božić sprovodi stečaj su Valjevska industrija kože i Minsa, dok je ubsko preduzeće „Boston“, u kome je Božić vodio stečajni postupak, kupila njegova žena! Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da je pokrenula postupak protiv Zorana Božića, kako bi se utvrdilo da li je u sukobu interesa.

Božić je bio stečajni upravnik u Valjevskoj pivari, a nakon što je u martu 2011. godine postupak stečaja obustavljen, on je na osnovu odluke poverioca, postavljen za vršioca dužnosti direktora Pivare, koja je u stopostotnom vlasništvu države.

Tadašnji stečajni upravnik Za sprovođenje stečaja u Valjevskoj pivari Božić je dobio novčanu nagradu od 5,5 miliona dinara, a novčanu nadoknadu dobija i od 10 preduzeća, u kojima trenutno vodi stečajne postupke. Božić tvrdi da je sve što radi u skladu sa važećim zakonima.

- Nisam birao da vodim stečaj u deset preduzeća, već sam postavljan slučajnim odabirom koji sprovodi stečajni sudija. Po Zakonu o stečaju, nijedan stečajni upravnik u Srbiji ne može da izabere ni broj ni koji stečajni postupak će da vodi, jer se izbor obavlja metodom slučajnog odabira sa liste aktivnih stečajnih upravnika za područje nadležnog suda. Što se tiče Valjevske pivare, gde sam bio stečajni upravnik, nisam ja birao da budem postavljen za vršioca dužnosti direktora, već je tako odlučila država i ponosan sam što je urađeno u poslednje tri godine, od kako sam kao stečajni upravnik došao u Valjevsku pivaru.

- Zatekao sam ogromne dugove, ali sam se izborio da proizvodnja bude nastavljena, da planom reorganizacije država postane njen vlasnik i da više od 200 zaposlenih ne završe na ulici, kao socijalni slučajevi - kaže Božić.

Na spisku preduzeća u kojima je Božić vodio stečaj je i preduzeće za proizvodnju obuće „Boston“ iz Uba, koju jeu stečaju kupila njegova žena Dragica Božić. svojevremeno je bio stečajni upravnik u ubskom preduzeću za proizvodnju obuće „Boston”.

Valjevska pivara je u martu, aprilu i maju 2011. godine kupila za više od pola miliona dinara obuću čiji je proizvođač ubski „Boston”. Pivara je bila kupac obuće tog ubskog preduzeća u martu u vreme stečaja, ali i nakon obustavljenog stečajnog postupka u aprilu i maju 2011. godine.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laza Lozac

    8. maj 2013 | 14:08

    Bruka

  • pravda

    8. maj 2013 | 14:38

    Sramota. Ovaj covek je vodijo i stecaj firme Inzenjerinpromet-Ub od koje je onaj nesrecni vatrogasac Matic kupio stan i bio brutalno izbacen posle 13 god na ulicu. Neki ljudi nemaju granica...

  • Disident iz Valjevske pivare

    20. maj 2013 | 20:23

    JA sam te prijavio Gospodine Bozicu.Nasim parama si platio servis svog automobila 63000 a pravis se postenjacina.I za cipele sam te JA odrukao.Podigao si platu nasem pravniku da bi cutao,mislis da smo svi mi ovce.Jos cemo se cerati.Ima tu jos mnooogo stvari,tek ces da se ceses gde te ne svrbi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA