Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

U Srbiji i Evropi danas se obeležava sećanje na 1945. godinu, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju, kao i 1950. kada je francuski ministar Rober Šuman predstavio predlog organizovanja Evrope

  • 2

U Srbiji i Evropi danas će biti obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope, u znak sećanja na iste datume 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju, i 1950. kada je francuski ministar Rober Šuman predstavio predlog organizovanja Evrope, poznat kao "Šumanova deklaracija".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće, povodom državnog praznika - Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, venac na spomenik neznanom junaku na Avali.

Centralnu državnu ceremoniju povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u okviru groblja oslobodilaca Beograda iz Drugog svetskog rata predvodiće ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, uz vojne i državne počasti.

Povodom Dana Evrope, potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić i šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer razgovaraće sa 500 srednjoškolaca iz cele Srbije, a Dežer će biti domaćin i tradicionalnog prijema.

Dan pobede nad fašizmom - 9. maj, kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, svečano se obeležava u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadzikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu.

Ruski predsednik Vladimir Putin pratiće vojnu paradu na Crvenom trgu - najveću vojnu paradu koja se održava svake godine u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije.

U Berlinu je nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke.

U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija bivše SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Taj datum - 9. maj je i Dan Evrope, pošto je savremena Evropa utemeljena na načelima borbe protiv nacizma i fašizma, mira, razumevanja, tolerancije i saradnje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D.M.

    9. maj 2013 | 10:09

    Dexter u pravu si. Al znas ti nas, je.o ti nas!

  • dexter

    9. maj 2013 | 09:12

    Uzrok pogibije 55-60 miliona ljudi je nemacka koja je danas opet vodi glavnu rec u evropi! I pravda se sprovodi nad siromasnim i malim drzavama! Posle ovakvog krvoprolica po meni nemacka nebi trebala da postoji na mapi evrope!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA