Podignuta optužnica protiv Miškovića!

Osim vlasnika kompanije "Delta", koji bi mogao da bude osuđen na 10 godina zatvora, optuženo je još desetoro njegovih saradnika. Oni se sumnjiče da su oštetili budžet za 472 miliona dinara

  • 3

Tužilaštvo za organizovani kriminal danas je podiglo optužnicu protiv Miroslava Miškovića, vlasnika kompanije "Delta", saznaje Telegraf.rs! Pored vlasnika "Delta holdinga", optužnice su podignute i protiv desetoro njegovih saradnika osumnjičenih za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća.

Prema nezvaničnim infomacijama, Miroslav Mišković mogao bi da bude osuđen na 10 godina zatvora.

- Posle višemesečne istrage, konačno je podignuta optužnica protiv trenutno najpoznatijeg srpskog pritvorenika. Na taj način je nastavljen proces protiv njega koji je počeo hapšenjem u decembru prošle godine - kaže naš sagovornik iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

- Mišković i saradnici su optuženi da su mahinacijama oštetili putarska preduzeća u Srbiji za 16,95 milijardi dinara a budžet Srbije za 472 miliona dinara - rekao je tužilac Miljko Radisavljević.

On je objasnio da su Miroslav i njegov sin Marko Mišković i Milo Đurašković optuženi da su na nezakonit način podigli vrednost akcija Preduzeća za puteve Niš kako bi ih prodali pošto im je u međuvremenu pala vrednost.

- To je izvedeno kontrolisanom prodajom samo 37 akcija tog preduzeća od ukupno više od 550.000 izdatih običnih akcija. Na berzi se u kratkom vremenskom periodu od 14 dana trgovalo akcijama u vlasnišvu Mila Đuraškovića, na način koji je izričito zabranjen članom 117. Zakona o tržištu hartija od vrednosti - rekao je tužilac.

Radisavljavić je dodao da je optužnica podignuta protiv još osam ljudi: Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihajlovića, Dejana Jevtića, Zdravka Rašo i Predraga Filipovića optužene za pomaganje u izvlačenju novca iz putarskih firmi.

Optuženi su i Živojin Petrović i Jadranka Bardić koji se terete za pomaganje u utaji poreza. Protiv Zorana Kaitovića istraga je obustavljena, jer u toku postupka nije potvrđena sumnja da je zloupotrebio položaj.

Inače, optužnica se u javnosti pominjala još od februara - tada su je najavili vicepremijer Aleksandar Vučić, kao i drugi zvaničnici. Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radisavljević izjavljivao je da je reč o inkriminaciji koja se kolokvijalno naziva "teška korupcija", jer je pribavljena ekonomska korist viša od 200 miliona dinara.

Protiv Miškovića se, koliko je javnosti poznato, vodi samo jedna krivična istraga, i to zbog zloupotrebe u putarskim preduzećima, kojom je obuhvaćen i vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković, kao i još osam osoba, uključujući i sina vlasnika "Delte" Marka Miškovića. Nezakonita korist prema krivičnoj prijavi iznosi oko 30 miliona evra.

Takođe, prema dostupnim informacijama, vođene su i predistražne radnje, u okviru kojih je ispitan Mišković povodom privatizacija "C Marketa", Luke Beograd, kao i konverzije zemljišta "Delreala" na Novom Beogradu.

Ova tri slučaja su na listi od 24 sporne privatizacije EU i Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, dok putarska preduzeća to nisu. Navodno je na njih, kao i malverzacije s građevinskim firmama, ukazano kroz usmene razgovore sa evropskim zvaničnicima.

Vlasnik Delta holdinga uhapšen je 12. decembra2012. godine nakon što je dva puta bio u policiji na saslušanju. Tog dana je uhapšen i njegov sin Marko Mišković kao i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković.

Pritvor im je produžavan više puta po više osnova, a jedan od njih je mogućnost uticaja na svedoke.

Marko Mišković je 3. aprila pušten iz pritvora i on se od tada nalazi u kućnom pritvoru uz elektronsku narukvicu.

Krajem aprila Tužilaštvo za organizovani kriminal nije prihvatilo predlog odbrane da Miroslav Mišković i Milo Đurašković uz jemstvo budu pušteni iz pritvora.

(E. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    9. maj 2013 | 15:56

    Bilo je vreme...

  • Aleksa

    9. maj 2013 | 16:27

    Voleo bih da vidim junaka koji ne bi podigao optuznicu, posle pripreme u medijima od novembra do danas

  • dusan

    10. maj 2013 | 06:06

    Samo 10 godina? Alo ljudi pa on je milijarder otmite mu sve i podelite sirotinji, otvorite skole, radna mesta........ itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA