REŠENJE ZA ŠVAJCARCE: Duži rok otplate ili prebacivanje u evre?

Rešenje o kom će se narednih nedelja razgovarati sa bankama neće na bilo koji način koštati državu, ni NBS, ni budžet

  • 5

Narodna banka Srbije (NBS) bi tokom ovog meseca, nakon konsultacija sa bankama, trebalo da obelodani predlog rešenja za kredite u švajcarcima.

Ideja je, kako piše "Blic", da se bankama koje su spremne da pomognu građanima koji imaju kredite u francima u tom iznosu olakša poslovanje.

Rešenje o kom će se narednih nedelja razgovarati sa bankama neće na bilo koji način koštati državu, ni NBS, ni budžet. Uz to, svaka banka će, u skladu sa svojom poslovnom politikom, tražiti konkretna rešenja.

Pet banaka koje su odborile 95 odsto svih zajmova u švajcarcima najradije bi da produže rok otplate ovih zajmova do deset godina ili do navršenih 75 godina života korisnika. Na ovaj način građani imaju trenutni efekat smanjenja rate za oko trećinu.

Druga varijanta je da se stambeni zajmovi u švajcarskim francima prebace u evre, uz mogućnost da se produži rok otplate. Ukoliko se ne bi obavio prelazak s jedne na drugu valutu posle isteka tri ili pet godina, kredit bi se automatski vratio na prvobitan rok vraćanja.

Da bi do ovoga došlo, potrebno je da nadležni izmene propise.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • paza

    11. maj 2013 | 07:46

    Jel ovo neka šala

  • PepyPN

    11. maj 2013 | 01:27

    i sta su pomogli?hvala nizasta!

  • drNefer

    11. maj 2013 | 09:07

    Tresla se gora rodio se miš.Oba predloga su finansijski nepovoljnija za korisnike kredita.U oba predloga vraća se na kraju otplate anuiteta veći iznos nego što je danas.Zar mislite da nekome činite uslugu što mu npr.produžite rok za 5 godina trenutno smanjite ratu za 50-60 franaka a povećate ukupan dug za isto toliko,čak i više.A kod promene u evre rata bi se trenutno povećala za 10-20%.kakva je to pomoć.Bolje bi bilo da niste ništa pričali izNBS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA