DAČIĆ: Saradnja sa "Majkrosoftom" menja sliku Srbije u svetu (FOTO)

- Sastanak sa čelnicima kompanije pokazuje promenjenu klimu i sliku koju Srbija stvara u svetu, kao i prvi korak ka uspešnom putovanju koje ćemo imati u narednim godinama - kaže premijer Srbije

  • 1

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da dobar sastanak sa čelnicima "Majkrosofta" u SAD pokazuje "promenjenu klimu i sliku koju Srbija stvara u svetu" i izrazio nadu da je to "prvi korak ka uspešnom putovanju koje ćemo imati u narednim godinama".

- To pokazuje da jedino ovakav pristup može da nas okrene nečemu od čega se živi i da građani Srbije moraju zaista da postanu deo modernog sveta, a ne da govorimo o stalnoj izolaciji, ponižavaju i jednom apsolutno nepravednom tretmanu u međunarodnoj zajednici - kazao je premijer.

Predstavnici Vlade Srbije i visoka delegacija korporacije "Majkrosoft" potpisali su u petak centralni ugovor o licenciranju i servisiranju računarskog softvera, koji će biti korišćen u svakodnevnom radu državne administracije.

- Saradnjom sa kompanijom ''Majkrosoft'' obezbeđena je potpuna i brza implementacija softverske tehnologije poslednje generacije u javnom sektoru, kao i servisa namenjenih građanima - rekao je premijer Dačić.

On je ukazao da su informacione tehnologije jedna od ključnih razvojnih oblasti u SAD i da je i u Srbiji u poslednjem periodu to grana u ekspanziji koja ima najviši rast, te je u svetlu toga istakao veliki značaj memoranduma o razumevanju u informacionim tehnologijama, koji je potpisan prošle godine sa SAD, kao i u petak potpisanog sporazuma o saradnji sa "Majkrosoftom".

U srpskoj delegaciji su i Predrag Petronijević, zamenik direktora RRA, Jasna Matić, specijalni savetnik u Ministarstvu finansija i ekonomije, Ivan Simič, direktor Poreske uprave Republike Srbije, predsednik kompanije “Komtrejd” Veselin Jevrosimović, potpresednik kompanije “Komtrejd” Simon Taylor, kao i stručnjaci kompanija Saga i Asseco.

SPORAZUM SA "MAJKROSOFTOM" OTVARA MOGUĆNOST STRATEŠKE SARADNJE

Premijer je ukazao da sporazum sa jednom od najuglednijih komapnija u IT oblasti neće obuhvatiti samo pitanje licenciranja i korišćenja različitih servisa koje "Majkrosoft" ima, a koji najviše mogu da se koriste u oblasti elektronske uprave, već da se otvara mogucnost za stratešku saradnju, s obzirom na postojanje razvojnih centara te kompanije u Srbiji.

S tim u vezi, Dačić je izrazio posebno zadovoljstvo jer je prvi čovek "Majkrosofta" Striv Balmer prihvatio poziv da poseti Srbiju, izrazivši uverenje da će se tom prilikom napraviti dugoročni plan razvoja.

- Mi smo spremni da u okviru društvenog razvoja i odnosa prema stranim kompanijama razmotrimo mogućnost zajedničkog učešća u formiranju određenih razvojnih centara i posebno nas raduje što je ''Majkrosoft'' taj centar već formirao u proteklih nekoliko godina - kazao je Dačić.

On je izrazio nadu da će "Majkrosoftov" razvojni centar u Srbiji, koji sada ima više od 100 zaposlenih, u naredne dve godine imati više od 300 inženjera.

Dačić je istakao da u nastavku posete SAD očekuje uspešne sastanke i sa drugim američkim kompanijama u San Francisku, uključujući "Intel" i "Epl", kao i u okviru političkih razgovora u Vašingtonu sa najvišim američkim zvaničnicima Stejt departmenta i administracije predsednika Baraka Obame.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA