JASENOVAC: Održana komemoracija žrtvama ustaškog logora smrti (FOTO)

Prisutnima, kojih je bilo oko 2.500, obratio se i predsednik Hrvatske Ivo Josipović koji je poručio da je Jasenovac podsećanje na zločin u kome su učestvovali i brojni Hrvati

  • 3

U memorijalnom području Jasenovac, na mestu bivšeg ustaškog logora smrti, kod spomenika Kameni cvet, danas je održana komemoracija u znak sećanja na proboj poslednjih zatvorenika logora 22. aprila 1945. godine, ali i u znak počasti na sve stradale i preživele logoraše.

Prisutnima, kojih je bilo oko 2.500, obratili su se hrvatski predsednik Ivo Josipović, predsednik Sabora Josip Leko, ministar rada Mirando Mrsića, kao i izaslanik premijera Zorana Milanovića, predsednica Saveta memorijalnog područja Jasenovac Katica Sedmak i predstavnici logoraša.

Josipović je podsetio na obavezu sećanja na nevine žrtve i da se nikad ne oživi ideologija zla.

- Jasenovac je podsećanje na zločin u kome su učestvovali i brojni Hrvati - rekao je Josipović i dodao da je sećanje na žrtve čin pravednosti, kao i da mržnja ne sme biti izgovor za novu mržnju.

Nakon susreta s logorašima, kolona s vencima otišla je do spomenika, rada vajara Bogdana Bogdanovića, gde je održana komemoracija koja počinje minutom ćutanja za sve žrtve logora.

Vence su položile delegacije logoraša, među kojima i sekcija logoraša iz Srbije, predstavnici antifašista, manjinskih organizacija i brojnih stranaka.

Vence su položili i predstavnici diplomatskog kora u Hrvatskoj, a Srbiju je predstavljala delegacija u kojoj su bili ambasador Stanimir Vukićević i generalni konzul u Vukovaru Živorad Simić.

Prema podacima Memorijalnog područja Jasenovac, do marta ove godine prikupljena su imena i podaci za 83.145 žrtava, dok je na spisku Muzeja žrtava genocida u Beogradu do sada poimenično navedeno nešto ispod 89.000 žrtava.

Komemoracija je trebalo da bude održana 21. aprila, ali je odložena zbog poplavljenog terena.

Sredinom aprila 1945. godine ustaše su počele da se pripremaju za napuštanje logora, uključujući i likvidaicju zatvorenika.

Oko 600 od ukupno 1.073 još živih logoraša napalo je ustašku stražu i krenulo u proboj koji je preživelo njih 91. Preostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju ubijeno je i spaljeno zajedno s logorskim objektima.

Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša 11 je preživelo. Partizani su u logor ušli početkom maja 1945.

Pitanje broja žrtava bilo je predmet manipulacija, jer su se procene kretale od nekoliko hiljada do oko 30 hiljada u Hrvatskoj i od 700.000 do milion u Srbiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    12. maj 2013 | 10:52

    Потомци егзекутора, после остварења свог "тисућљетног" сна одају почаст жртвама. О покојнику све најлепше. Е Срби, наивни сте.

  • jovan

    12. maj 2013 | 13:12

    Sto ne objave taj spisak žrtava javno?!

  • Avalon

    12. maj 2013 | 15:44

    Ovo nikad nisam mogao da shvatim i necu covijek koji ima potrebu za ovakvim dijelima i koji opravdava mrznju i ovakve zlocine mora traziti strucnu pomoc a sta me najvise boli da zbog ovakvih ljudi moram uvijek smece neko imati u borbenom rancu i nikad se oprati zbog bolesnika cim sam se rodio odma orden zla za dobrodoslicu i tako ce sve generacije nikad kraja....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA