Kuća Mileve Marić Ajnštajn pred rušenjem! (FOTO) (VIDEO)

Kuća u kojoj je Ajnštajnova žena provela detinjstvo u Rumi ruinirana je od temelja do krova, a većina građana i ne zna da je tu živela srpska matematičarka

  • 2

Kuća u kojoj je Mileva Marić Ajnštajn provela svoje detinjstvo u Rumi ruinirana je od temelja do krova, a većina građana i ne zna da je tu živela srpska matematičarka!

Da zaustavite bilo kog građanina na ulici i da ga pitate gde je Milevina kuća, sigurno je da većina neće znati da je ova srpska matematičarka i živela u Rumi, a kamoli gde joj je bila porodična kuća. Ugao Železničke i Ulice Atanasija Stojkovića krasi ruina koja preti da će se srušiti svakog momenta.

Na ovoj kući, ako se uopšte može nazvati tako, otpale fasade, polupanih izloga i grafitima išaranih zidova zakucana je neugledna tabla koju je okačilo "Zavičajno društvo" pre osam godina, valjda dajući do znanja da i Ruma ima čime da se ponosi.

Kuća je, kažu u katastru, u vlasništvu uhapšenog rumskog biznismena Dušana Borovice, a sve što je potrebno da se ovaj objekat zaštiti kao kulturno dobro je inicijativa kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

U republičkom Zavodu kažu da je nevažno što je u privatnom vlasništvu, te da samo od odluke mitrovačkog Zavoda zavisi da li se neki objekat na teritoriji Srema stavlja pod zaštitu države, što u prevodu znači da će, ukoliko postoji neki opšti interes da se objekat zaštiti, to biti urađeno.

Lokalna vlast, kao i republička, već dvadeset godina izgovor za bilo koji dinar traži u krizama, u lošem odnosu "onih gore s onima dole", u manjkovima u budžetu, u prebacivanju krivice na prethodnu vlast, praveći time vrzino kolo...

Za njih postoje preče stvari od neke rupčage na ćošku, i dok je ljudima potrebno radno mesto, oni će reći "ko se od kulture 'leba najeo", ali ih, s druge strane, to ne sprečava da svoje sinove, ćerke i partijske drugove zadoje državnom sisom.

Iz tih i gomile drugih razloga, Milevina kuća će se uskoro srušiti, tabla koju niko ni u prolazu ne vidi završiće kod nekog kamenoresca ili na deponiji, a Mileva će ostati statistika na papiru među poznatim Rumljanima koje je ovaj grad iznedrio.

KUĆA U NOVOM SADU ČEKA DA POSTANE MUZEJ

Ni kuća Mileve Marić u Novom Sadu nije u puno boljem stanju od kuće u Rumi. Odavno je pokrenuta inicijativa da ova kuća postane muzej. Međutim, duga pravna procedura razvukla se na nekoliko godina, a kuća sve više propada.

U porodičnoj kući bračnog para Ajnštajn stanuje Milena Kecman s višečlanom porodicom koja ima stanarsko pravo.

- Preko leta dolazi puno turista, ali ne mogu da uđu unutra jer kuća propada - kaže Milena.

Kecmanovi ništa ne mogu da urade na svoju ruku zato što je njihov dom spomenik kulture.

Kada je Milevin unuk Bernard Ajnštajn prepisao kuću gradu kako bi se od nje napravio muzej, obavezao je gradsku Upravu da porodici Kecman obezbedi novi stan. Posle njegove smrti vlasništvo su preuzela njegova deca koja su rasuta svuda po svetu, a odgovor na pismo pravnog zastupnika stigao je od samo jednog naslednika.

(Telegraf.rs/Izvor: Portal Rume)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jecaaaa

    13. maj 2013 | 14:37

    I naravno kuća je u vlasništvu poznatog Rumskog biznismena Dušana Borovice....!!!!

  • Svetlana Trifunović

    16. maj 2014 | 12:44

    Poštovani, krajnje je vreme da se nešto uradi od ove zgrade.Kao dete,učenik i predsednik udrruženja ‚‚Mileva Matić‚‚Ruma bila sam ponosna na svoj bivši grad i lepote u Železničkoj ulici,a sada tuga i strah proći njom.Okrenite se radnim akcijama i volji dece.Dajte im ideje i stredićete sveu roku godinu dana.Veliki pozdrav iz VrnjačkeBanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA