Glogovac i Dobra u filmu o pogromu Srba na KiM

Ostvarenje "Enklava" Gorana Radovanovića govori o događajima iz 2004. kada su Albanci palili srpske kuće, crkve, rušili groblja. U filmu igraju i Aleksandar Berček, Bora Todorović, Tanasije Uzunović i drugi

  • 5

U okolini Valjeva počelo je snimanje filma "Enklava" koji govori o životu Srba na Kosovu i progonu kom su bili izloženi u martu 2004. U ostvarenju Gorana Radovanovića, koji je i autor scenarija, glavne uloge tumače Anica Dobra, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Bora Todorović i Tanasije Uzunović.

U narednih nekoliko nedelja ekipa filma će snimati u selima Sovač i Poćuta, a ovaj projekat će publici pokušati da predstavi priče iz života ljudi iz jedne od kosovskih enklava, a radnja se uglavnom "naslanja" na pogrom Srba iz 2004. kada su Albanci zapalili mnoge srpske kuće, crkve, porušili groblja... Osim proverenih i poznatih glumaca, Radovanović je angažovao i četiri dečaka iz Zvečana, Štrpca i Livađa, koji će glumiti sami sebe.

- Film "Enklava" je pokušaj da za buduće generacije ostavimo deo kolektivnog pamćenja o ljudima koji se i danas na početku 21. veka bore sa svojim identitetom u limitiranim uslovima života. Film nema klasičnu poruku, već hrišćansku ideju da kroz praštanje i katarzu druge strane prestanemo da se plašimo jedni drugih. Hoćemo da utvrdimo da bez praštanja nema ljubavi niti slobode. Sve ovo će biti zaogrnuto dramaturškim dekorom vrlo neprijatnih scena od paljenja crkava, rušenja groblja, do bombaških napada na autobuse, što je deo događanja iz 2004. godine koja su u osnovi filma - izjavio je Goran Radovanović.

Inače, film se snima u srpsko-nemačkoj koprodukciji, a producenti su begradski "Nama film" i "Niko Hajn" iz Štutgarta.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • svensson

    14. maj 2013 | 15:48

    Napokon

  • Bogi

    14. maj 2013 | 15:08

    Kakva ekipa, samo mora priča da zadovolji... I eto filmcine

  • сердар јоле

    14. maj 2013 | 17:18

    Добро сте се сјетили да направите неки филм о нашим страдањим! Чика Аца Берчек, највеће поштовање највећем живом српском глумцу!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA