TELEGRAF ISTRAŽUJE: Šta vam je sve potrebno i koliko košta put automobilom na letovanje?

Za Bugarsku i Hrvatsku spremite samo pasoš, dok je za Grčku neophodna međunarodna vozačka dozvola i indirektno, zbog Makedonije, zelena karta osiguranja - koštaju po 2.000 dinara

  • 4

Vreme godišnjih odmora i odlazaka na letovanje polako se približava, a za one koji će se odlučiti da na put krenu sopstvenim automobilom Telegraf je istraživao koliko bi ih, u zavisnosti od destinacije, takvo putešestvije koštalo.

Zahvaljujući uspostavljanju bezviznog režima sa Evropskom unijom, građanima Srbije, koji poseduju novi, crveni pasoš, nisu potrebne vize ukoliko putuju u neku od zemalja članica, ali jesu za druge popularne destinacije, poput, na primer, Egipta, gde se 15 dolara plaća po ulasku u zemlju.

Kada je reč o međunarodnim dokumentima njihova cena je jedinstvena, ali se potreba za njima razlikuje u zavisnosti od zemlje u koju putujete.

Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja i iznosi 2.000 dinara. Ovaj dokument vam je neophodan ako krenete na odmor u Grčku, Tursku, Italiju, Španiju, Francusku, Portugal, ali i za Makedoniju.

S druge strane, za zelenu kartu osiguranja, koju izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti, takođe je neophodno izdvojiti 2.000 dinara. Zelena karta trebaće vam za put u Tursku i Bosnu i Hercegovinu, ali iako nije neophodna za Grčku moraćete da je izvadite s obzirom da je traže na graničnom prelazu sa Makedonijom.

Za letovanje u Bugarskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori spremite samo pasoš, s tim da vam uz ličnu kartu čak ni taj dokument nije neophodan za odlazak na crnogorsko primorje.

Dodatni trošak možete imati ukoliko na put ne krenete sopstvenim vozilom, jer je potrebno izvaditi dozvolu za upravljanjem tuđim vozilom u inostranstvu čija cena iznosi 1.500 dinara.

Članovi Auto-moto saveza Srbije imaju pravo, usled saradnje sa inostranim auto-moto klubovima, na međunarodnu pomoć na putu. Pomoć podrazumeva, ukoliko dođe do kvara automobila, a kvar nije moguće otkloniti na licu mesta, besplatno šlepovanje do prve radionice.

Takođe, u slučaju saobraćajne nezgode postoji mogućnost šlepovanja do mesta prebivališta, a istovremeno i pokrivanje hotelskog smeštaja u vrednosti do 300 evra. Postoji i opcija kreditiranja do 1.000 evra za saniranje posledica, medicinskih ili na automobilu, saobraćajne nesreće.

Za uslugu pomoć na putu potrebno je da posedujete "super člansku karticu" koja košta 2.000 dinara.

Pre odluke da krenete automobilom u inostranstvo, bilo bi poželjno da se upoznate i sa cenom goriva, pa tako ukoliko putujete u Grčku pre ulaska u zemlju natočite pun rezervoar jer u Makedoniji cena bezolovnog 98 benzina iznosi 1,3 evra po litru, a dizel 1,1 evro (naspram Grčke gde su cene ovih naftnih derivata 1,7 odnosno 1,45 evra).

U Hrvatskoj su cene bezolovnog 1,4, a dizela 1,23 evra, u Crnoj Gori 1,4 / 1,25 evra, u BiH 1,27 / 1,25 evra, u Sloveniji 1,5 / 1,38 evra, u Bugarskoj 1,43 / 1,36 evra, u Italiji oko 1,9 odnosno 1,6 evra, u Španiji 1,55 evra odnosno 1,36 evra i tako dalje.

Trošak uoči puta možete imati i zbog opreme, odnosno ukoliko ne posedujete protivpožarni aparat koji je neophodan za Bugarsku i Grčku, a u Makedoniji i BiH samo za vozila sa tečnim naftnim gasom.

Zanimljivo je znati, kako biste predupredili neke nepredviđene troškove poput saobraćajnih kazni, da su propisi u vezi sa alkoholom najstroži u BiH i Crnoj Gori, gde je dozvoljeno 0,3 promila alkohola u krvi, dok je u ostalim zemljama granica 0,5.

Takođe, upaljena svetla nisu neophodna u Grčkoj, Turskoj i Portugaliji, u Italiji su potrebna samo van naseljenog mesta, a u Hrvatskoj u toku letnjeg računanja vremena samo u slučaju smanjene vidljivosti. Kompletnu tabelu možete pogledati na sajtu AMSS-a.

Na kraju treba pomenuti i zdravstveno i putno osiguranje, čija cena zavisi od dužine boravka u inostranstvu, pa je za 10 dana potrebno izdvojiti nešto više od 1.000 dinara s obzirom da po danu košta oko 1,1 evro.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gimli

    19. maj 2013 | 09:53

    Prosao sam skoro celu evropu autom i nikad mi niko nije trazio "medjunarodnu dozvolu" to je glupost na kojoj savez uzima pare...

  • русија

    19. maj 2013 | 12:40

    каква међународна возачка ???

  • Образован

    19. maj 2013 | 11:49

    I ja samm nedavno bio u Nemackoj,Austriji i Svajcarskoj. Zaustavila nas je policija u Nemackoj i na granici sa Svicom,niko nista nije trazi,cak sam i dao ovlascenje ,ma niko nista ne gleda. A makedonci i bosanci se izdrkavaju. I u Grckoj nista ne traze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA