Za zapošljavanje od države 820.000 evra

Valjevsko preduzeće "Bemako" je dobilo 520.000 evra kao bespovratnu državnu subvenciju za direktne investicije, a uslov za njihovo dobijanje bio je zapošljavanje 130 radnika. Subvencije iz državne kase u vrednosti od 300.000 dobilo je i preduzeće "Elbi"

  • 0

Dve firme iz Valjeva dobile su više od 800.000 evra iz državne kase!

Preduzeće "Bemako" dobilo je bespovratne državne subvencije za direktne investicije. Agencija za strana ulaganja SIEPA odobrila je firmi "Bemako Srbija" 520.000 evra za investicioni projekat "Otvaranje pogona za proizvodnju tekstilnih proizvoda".

Uslov za dobijanje bespovratnih sredstava je da ta firma zaposli 130 radnika, tako da će za svako novootvoreno radno mesto dobiti po 4.000 evra. SIEPA je "Bemaku" i prošle godine odobrila po 4.000 evra za 105 radnih mesta, međutim, ta firma nije uspela da obezbedi potrebnu dokumentaciju niti bankarske garancije za povlačenje novca, tako da je SIEPA poništila ugovor sa "Bemakom".

Prema ranijim najavama direktora tog preduzeća Željka Božića, taj državni novac biće uložen u proširenje proizvodnje i otvaranje proizvodnog pogona u Poćuti, gde će, kako je najavljeno, biti otvoreno 50 radnih mesta, kao i za novozapošljavanje u njihovoj fabrici u Popučkama.

Lokalna vlast je "Bemaku" besplatno ustupila nekadašnju proizvodnu halu Valjevske industrije kože u Poćuti, a direktor tog preduzeća je ranije izjavio da ta slovačka firma planira da kupi objekat u Poćuti, čija je procenjena vrednost oko 100.000 evra.

Iz državne kase subvencije je dobilo i valjevsko preduzeće "Elbi". Za investicioni projekat "Investicije u građevinske objekte i opremu za proizvodnju uređaja za liofilizaciju" njima je odobreno 300.000 evra, uz uslov da zaposle 50 radnika, tako da će za svako novootvoreno radno mesto preduzeće "Elbi" dobiti po 6.000 evra.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA