Izrael će legalizovati četiri jevrejska naselja na Zapadnoj obali!

Izrael šalje nejasne signale o svojoj politici naseljavanja okupiranih teritorija u trenutku pokušaja obnove pregovora posle zastoja od septembra 2010. godine. Ova odluka dolazi uoči planiranog dolaska američkog državnog sekretara Džona Kerija u region Bliskog istoka koji ima za cilj da obnovi mirovne pregovore

  • 1

Izrael planira da legalizuje četiri divlja jevrejska naselja koja su već bila određena za rušenje, samo nekoliko dana pre planiranog dolaska američkog državnog sekretara Džona Kerija u region Bliskog istoka.

Keri pokušava da doprinese obnovi izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Još 2007. godine je u ime levičarskog pokreta Mir sada upućena peticija Visokom sudu pravde da se naselja sruše. Od tada je država menjala svoju poziciju nekoliko puta, ali je u februaru 2011. godine izraelski premijer Benjamin Netanijahu odlučio da će ta divlja naselja, locirana na zemlji u privatnom vlasništvu, biti srušena.

Prethodno je izgradnja u njima nastavljena, a Visoki sud je tražio od države da objasni šta se dešava i ove nedelje je detaljno mišljenje o svakom naselju podneto sudu. U dokumentu je Vlada navela da je preduzela korake u poslednjih nekoliko nedelja da retroaktivno legalizuje ta naselja koja su izgrađena bez zvanične dozvole.

Izraelski mediji navode da je jedno od njih Givat Asaf u potpunosti na privatnoj palestinskoj zemlji, ali da su jevrejski naseljenici otkupili tri četvrtine.

U odgovoru na odluku Vlade, direktor organizacije Mir, sada Jariv Openhajmer, izjavio je da umesto da brani interese Izraela, izraelski ministar odbrane brani bezbednost divljih naselja. On je to označio šamarom za napore Kerija.

Izrael šalje nejasne signale o svojoj politici naseljavanja okupiranih teritorija u trenutku pokušaja obnove pregovora posle zastoja od septembra 2010. godine.

Oko pola miliona Jevreja živi u više od 100 naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu na teritoriji gde Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA