Radisavljević: Za jednu skulpturu 650.000 evra!

- "Galenika" je po višestruko uvećanim cenama kupila skulpture koje su plaćene preko dva miliona evra, a jedna od njih je plaćena preko 650.000 evra i do danas nije preuzeta iz livnice - naveo je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević

  • 3

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je danas da je u to tužilaštvo privedeno osam osoba osumnjičenih da su "Galeniku" oštetili za 12 miliona evra i da će u toku dana početi saslušanje.

Radisavljević je naveo da je među privedenima i bivši generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjenović.

- Protiv ovih osam lica podneta je krivična prijava zbog sumnje da su tokom 2009-2010. prilikom uvoza sirovina za potrebe "Galenike", nabavke skulptura i prodaje lekova oštetili "Galeniku" za 12 miliona evra - rekao je Radisavljević.

Prema navodima prijave, dodao je tužilac, novcem ovog državnog preduzeća između ostalog finansirana je i nabavka sirovina u vrednosti od pet miliona evra za potrebe privatne farmaceutske kompanije.

- U istom periodu bez sprovedenog postupka javne nabavke "Galenika" je po višestruko uvećanim cenama kupila skulpture koje su plaćene preko dva miliona evra, a jedna od njih je plaćena preko 650.000 evra i do danas nije preuzeta iz livnice jer je procenjeno da nema nikakvu umetnicku vrednost - naveo je Radisavljević.

Prema njegovim rečima, u toku prepodneva obavljeni su pretresi stambenih objekata osumjičenih, doneta rešenja o njihovom zadržavanju a očekuje se da će vrlo brzo početi njihovo saslušanje.

- Policija nastavlja da proverava poslovanje Galenike jer prema podacima koje smo do sada prikupili proizilazi da je ova kompanija zabeležila gubitak od preko 100 miliona evra - napomenuo je tužilac.

Među privedenima je i bivši generalni direktor Galenike Nenad Ognjenović, a saslušanja osumnjičenih u Tužilaštvu će počeće tokom dana.

Privedeni su: osnivač i vlasnik zanatske radnje i privrednog društva "Livnica Jeremić" Miodrag Jeremić, zamenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje "Pavlović" Dragan Pavlović, odgovorna lica u privrednim društvima "Farmanari" i "Unihemkom" Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u privrednom društvu "Trgošped-trans" Milan Vladović i sudski veštak i ovlašćeni procenitelj Željko Birmančević.

Tužilac je rekao da su u toku prepodneva obavljeni pretresi stambenih objekata osumjicenih, doneta rešenja o njihovom zadrzavanju, a ocekuje se da će vrlo brzo početi njihovo saslušanje.

- Nakon saslušanja osumnjičenih biće doneta odluka o daljem postupanju i eventualnim predlozima za određivanje pritvora", naveo je on i dodao da se prva sledeća informacija o daljem postupku može očekivati sutra.

Radisavljević je rekao da je protiv osam privedenih lica podneta krivična prijava zbog sumnje da su tokom 2009. i 2010. godine prilikom uvoza sirovina, nabavke skulptura i prodaje lekova oštetili Galeniku za 12 miliona evra.

Radisavljević je naveo da je krivična prijava podneta i protiv Radoslava Sekulica, protiv kojeg se već vodi istraga u predmetu Agrobanka, kao i protiv Dragoljuba Vučićevića koji, dodao je, danas nije pronađen na adresi stanovanja.

- Aktivnosti koje su danas tretirane odnose se na poslovanje Galenike, Famatrejda i Velefarma u čemu je učešće imala i AIK banka - rekao je tužilac i dodao da je predmet Galenika i aktuelni postupak pokrenut na osnovu obaveštenja koje je tuzilastvo uputilo policiji nakon informacija koje su prezentovane u sredstvima javnog informisanja.

Prema navodima prijave, novcem ovog državnog preduzeća između ostalog finansirana je i nabavka sirovina u vrednosti od pet miliona evra za potrebe privatne farmaceutske kompanije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vredni mrav

    18. maj 2013 | 16:03

    Tako je.Nema ovde napretka dok se ne pohapse oni iz vrha SPS koji su pljackali sa onim bolesnim žutaljima iz prehodne vlade. I ovo treba bre obesiti.Kakva j to pravda kad ukrade 12 miliona eura i robija 5godina? dajte meni 2 miliona i robijacu i 15god ako treba..

  • aca

    18. maj 2013 | 16:11

    Vučiću spasi nas, SPS je pošten, samo Pačić malo valjao sa Banane...

  • mare

    18. maj 2013 | 15:17

    E to je SPS! Lopovi kakve niste videli na svetu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA