Dačićevi kumići bez struje osam meseci

Zbog neplaćenih računa ’’Elektrodistribucija’’ isključila struju dvanaestočlanoj porodici Mijatović iz Mačvanskog Metkovića, koja se pre tri godine okumila sa ministrom policije

  • 7

Ni kumstvo sa potpredsednikom srpske Vlade i ministrom policije Ivicom Dačićem nije spaslo dvanaestočlanu porodicu Mijatović iz Mačvanskog Metkovića makaza električara. Pre osam meseci "isekli" su im struju zbog nagomilanih dugova, pa je u mraku i četvorogodišnja Dačićeva kumica Jovana sa svojih devetoro braće i sestara.

Ibojka i Ilija Mijatović, roditelji desetoro dece, bili su presrećni kada im je opština Bogatić pomogla da renoviraju kuću, dograde kupatilo, kupe nov nameštaj. Ali nikada neće zaboraviti 2.novembar 2008. godine, dan krštenja dvogodišnje Jovane, kojoj je kum bio prvi čovek policije.

U seoskoj crkvi obavljen je svečani čin, a među zvanicama bio je i Vlade Divac. Da se ne obrukaju, postaralo se celo selo, koje je pomoglo da Mijatovići ugoste visoke zvanice i kao što je red u Mačvi, kumu pri odlasku spreme pečeno prase. Ilija se priseća da je tada kum Ivica rekao da će, ako Ilija i Ibojka ne prestanu da rađaju decu, oni morati da im dograđuju kuću. U međuvremenu, rodilo se i deseto dete, mala Ivana.

Ilija je ogorčen na državu, koja malo čini da pomogne porodicama sa mnogo dece. Ni on ni Ibojka nigde ne rade.

-Deca nam sede u mraku. Imam sedmoro đaka, koji umesto pored sijalice, uče uz sveću. A ni to nije jeftino, začas izgori, a košta 60 dinara. Ne gledamo televizor osam meseci. Najmlađi su zaboravili šta je crtani film. Dobijamo dečji dodatak samo za četvoro dece, a ostali kao da ne postoje. Kada se sabere sve, to je ukupno 21.500 dinara. Kako da platim dug od 480.000 dinara, plus kamate, ako mi država ne pomaže? - pita se Ilija.

Mijatovići ne žele da zloupotrebljavaju kumstvo sa ministrom, pa neće da mu dosađuju, ali bi voleli da im neko pomogne.

- Imam kućni telefon kuma Ivice. Zvao sam samo nekoliko puta, da mu čestitam slavu. Uglavnom se javi kuma Sanja, koja pita za decu, ali ja neću nju da opterećujem. Bila nam je jednom u poseti, mesec dana nakon krštenja. Donela je pune ruke poklona za svu decu - kaže Ilija.

Ali, kad god je pokušao da kuma Ivicu ga dobije u kabinetu, od sekretara dalje nije stigao.

- Ja neću da živim samo od tuđe pomoći. Nemam svoju zemlju, uzimam u zakup tuđu. Imam krave, svinje, ali bih mogao i više da radim, kada bi mi neko pomogao da kupim traktor, sagradim štalu. Svi pričaju da treba da se više rađaju deca, ali država ne pomaže one koji ih imaju – kaže Ilija.

Ilija je tražio pomoć i od ministra Rasima Ljajića, koji je obećao da će doći da poseti njegovu familiju.

(M.Eraković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Orlix Ljuba

    14. februar 2012 | 06:11

    Jednostavno rešenje, Naka smanje račune za mobilne telefone u ministarstvu Dačićevom i Ljajićevom i neka plate ovaj račun za ovu sirotinju. Neka mu daju nekakav posao, da može da prehrani ovu decu.

  • zoran

    14. februar 2012 | 21:19

    ivice plati, sramota

  • valdannos

    14. februar 2012 | 15:56

    Dačićevi kumići bez struje osam meseci | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/KtHVQAkI via @telegrafrs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA