SRAMOTA: Novi udar na male privrednike, ukida se paušalno oporezivanje za trgovce, ugostitelje, knjigovođe, agencije...

Ukoliko Skupština Srbije danas usvoji Predlog novog zakona o oporezivanju, najveći broj preduzetnika i malih privrednika prestaće da radi, moraće da zatvori radnje i otpusti svoje radnike

  • 4

Novi udar na srpske male privrednike! Ukoliko poslanici Skupštine Srbije danas (bez razmišljanja) izglasaju novu odluku Vlade o ukidanju mogućnosti paušalnog oporezivanja za veliki broj preduzetnika, na desetine hiljada agencija, ugostiteljskih i trgovinskih objekata, advokatskih i knjigovodstvenih kancelarija i lekarskih ordinacija će moći da se zatvori, a nekoliko puta više radnika će ostati bez posla.

Naime, prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, pravo na paušalno oporezivanje biće ukinuto preduzetnicima koji obavljaju delatnost iz oblasti: pravnih poslova, računovodstvenih, knjigovodstvenih i revizorskih poslova, poslova poreskog savetovanja, reklamiranja i istraživanja tržišta, kao i iz oblasti zdravstvene delatnosti, trgovinama na veliko i na malo, hotelima i restoranima, delatnicima koji se bave finansijskim posredovanjem i aktivnostima u vezi s nekretninama.

Milica Bisić, savetnica ministra finansija Mlađana Dinkića zadužena za  poreski sistem, kaže za Telegraf da je ovakav zakon "pravedniji prema privrednicima":

- Ovom izmenom utvrđuju se određene vrste delatnosti, i to njihov neznatan broj, koje su taksativno navedene, a po osnovu čijeg obavljanja preduzetnik ne bi mogao da ostvari pravo na paušalno oporezivanje imajući u vidu prevashodno svrhu postojanja prava na ovakav vid oporezivanja. Pravo na paušalno oporezivanje pored kriterijuma opredeljenog visinom prometa (koji je predloženim izmenama zakona povećan sa 3.000.000 na 6.000.000 dinara godišnje), ceni se i u odnosu na vrstu delatnosti i obim i vrstu posla, kao i na okolnost da li je obveznik u stanju da vodi poslovne knjige. Oporezivanje stvarno realizovane dobiti je znatno pravednije, jer se porez plaća na stvarnu razliku između prihoda i rashoda obveznika, a ne pretpostavljenu kakav je slučaj kod paušalnog oporezivanja, navodi savetnica ministra finansija.

Da li je zaista pravedna odluka da se preduzetnicima, koji su i u sadašnjim uslovima oporezivanja jedva sastavljali kraj s krajem, nametne nov zakon, pokazaće vreme, tek čini se da je država, u nemogućnosti da oporezuje bogataše ili da im ispita poreklo imovine, odlučila da budžetski deficit popuni ceđenjem malih privrednika.

Kako sazaje Telegraf, više strukovnih udruženja sprema se na proteste ukoliko ovakav zakon danas bude izglasan i prihvaćen, jer taj "neznatan broj" preduzetnika, prema procenama, obuhvata mnogo više od 70% svih malih privrednika u Srbiji.

(Aleksandar Jovanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    22. maj 2013 | 13:15

    Debili koji imaju plate,dnevnice i ostala primanja po 500.000dinar da odlucuju o nasim zivotima???Dokle da cutimo narode???

  • Raša

    22. maj 2013 | 17:15

    Lepo piše u članku, nemaju hrabrosti da oporezuju krupne zverke. Udri po narodu...

  • Yalta-69

    22. maj 2013 | 21:55

    Narode Srpski. Vreme je da se probudiš. Dinkića i Dačića sa kompletnom vladu u ludačke košulje. Mamlaze iz skupštinskih klupa. Što u zatvor resto na prisilan rad. Dovesti neke mlade umne ljude. DOKLE VIŠE MAMLAZI DA NAS TLAČE I PLJAČKAJU... Da policiju i pravosuđe takođe napolje. Oni su u paketu sa POLITIČKOM MAFIJOM.... JEDINI NAČIN DA SVANE NEKO NOVO JUTRO SA BOLJITKOM ZA SRPSKI NAROD....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA