SAZNAJEMO: Vlada Srbije upravlja firmama Darka Šarića i vodi njegove poslove!

Država preko Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom upravlja firmama i vodi poslove lica osumnjičenih za krivična dela, a među firmama su i one u vlasništvu Darka Šarića

  • 9

Verovali ili ne, shodno važećem zakonu, Vlada Srbije je ta koja upravlja firmama odbeglog narko-bosa Darka Šarića. Iako mnogi misle da se kompanije osoba kojima se sudi za organizovani kriminal oduzimaju, reč je ipak isključivo o "preuzimanju na upravljanje", tj. one samo privremeno prestaju da budu vlasništvo kriminalaca.

Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela država Srbija od uhapšenih lica i osumnjičenih za zloupotrebu krivičnih dela u periodu koji je predviđen ovim Zakonom preuzima upljavljanje njihovim poslovima, vođenjem njihovih firmi, kao i nadzor nad njihovom imovinom, sve do drugačije odluke suda.

Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela iz 2008. godine država Srbija i Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom, koju imenuje Vlada upravljaju i vode brigu sa privremeno oduzetom imovinom osumnjičenih, ali ne samo to, ona nastavlja da vodi i njihove firme, kao i poslove, da se stara o zaposlenima, a ukoliko to preduzeće posluje u plusu, taj "višak" ide u budžet Republike Srbije.

Prema članovima ovog zakona, odmah po prijemu rešenja o privremenom, odnosno trajnom oduzimanju imovine, Direkcija koju imenuje Vlada Srbije, a koja je smeštena u Beogradu i njen direktor odmah postupaju u skladu sa nadležnostima iz člana 9. ovog zakona.

Prema članu 37 ovog Zakona do ukidanja rešenja o privremenom oduzimanju imovine, odnosno do pravnosnažnog okončanja postupka za trajno oduzimanje imovine, "Direkcija upravlja oduzetom imovinom sa pažnjom dobrog domaćina, odnosno dobrog stručnjaka".

Kako saznaje Telegraf, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom uveliko radi svoj posao, a tako vodi poslove i firme mnogih osumnjičenih, pa i firmama čiji je vlasnik odbegli narko-bos Darko Šarić.

Prema podacima u koje je Telegraf imao uvid, država Srbija preuzela je mnoge firme od osoba osumnjičenih za krivična dela, a među mnogim preduzećima nalaze se i one čiji je vlasnik Darko Šarić koje, kako se navodi u ovom izveštaju, od preuzimanja Direkcije posluju u plusu.

Država je od Darka Šarića, pored privremene zaplene imovine, za koju se sumnja da je stečena kriminalnim radnjama, preuzela i vođenje njegovog posla, pa tako i mnogih firmi koje je on posedovao u svom vlasništvu, a jedna od njih je i firma za puteve (ime poznato redakciji) koja od uvođenja "nove uprave" posluje pozitivno.

U Ministarstvu pravde kažu za Telegraf da je ovaj zakon u primeni od 2008. godine i da se po njemu uveliko postupa.

- Država upravlja imovinom lica osumnjičenih za krivična dela, a u to ulazi i preuzimanje njihovih firmi i poslova. Srbija se ovim zakonom svrstala u red država u kojima se primenjuju evropski zakoni jer i u zemljama u okruženju zabeleženi su skoro identični slučajevi - kažu nam u ovom ministarstvu.

Prema odredbama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela određeno je da se osumnjičenom licu, nakon završenog sudskog postupka, a ukoliko je oslobođen, vraća sva imovina koja je "zaplenjena" i kojom je država upravljala.

Podsetimo kontroverzni biznismen i predsednik rumunske Steaue Điđi Bekali osuđen je na tri godine zatvora zbog finansijskih malverzacija koje datiraju još od 1997. godine, a upravljanje njegovim preduzećima preuzela je država.

(D. Z.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA