Starešina Žandarmerije u pritvoru zbog ratnih zločina!

- Vladan Krstović se javio po pozivu Tužilaštva za ratne zločine. Kasnije mu je policija, a ne Tužilaštvo, odredila pritvor od 48 sati - objasnio je za BIRN Bratislav Dikić, šef srpske Žandarmerije

  • 5

Pripadnik srpske policije koji se od juče nalazi u 48-časovnom pritvoru pod sumnjom da je 1999. godine počinio ratni zločin nad najmanje 65 albanskih civila u selu Ljubenić jeste Vladan Krstović zvani Džudža, jedan od starešina u Žandarmeriji, saznaje BIRN.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije u utorak je pozvalo Krstovića i još jednog bivšeg pripadnika jedinice "Šakali" sa inicijalima L. P. na ispitivanje o događajima u selu Ljubenić koji su se desili 1. aprila 1999. godine, kada su srpske snage ubile najmanje 65 civila.

- Krstović se javio po pozivu Tužilaštva za ratne zločine. Kasnije mu je policija, a ne Tužilaštvo, odredila pritvor od 48 sati - objasnio je za BIRN Bratislav Dikić, šef srpske Žandarmerije.

Krstović je optužen za pokušaj ubistva kik-boksera Gorana Kresića 2007. godine, ali je oslobođen drugostepenom presudom.

On je pod tom optužnicom u pritvoru proveo sedam meseci.

Krstović je bio jedan od svedoka na suđenju bivšem vođi Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradu Ulemeku Legiji, osuđenom na 40 godina zatvora zbog njegove uloge u atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003.

U tom slučaju Tužilaštvo je tvrdilo da je Krstović bio jedan od policajaca koji su obezbeđivali Ulemekovu kuću tokom njenog pretresa, ali je Krstović odbacio optužbe tvrdeći da "nije bio prisutan kad se Ulemek predao policiji i da nikada nije obezbeđivao Ulemekovu kuću".

Tužilaštvo za ratne zločine još nije podiglo optužnicu protiv Krstovića, ali ako odluči da to učini, optužnica će biti spojena sa predmetom protiv 13 srpskih boraca optuženih za ubistva najmanje 100 albanskih civila počinjena od aprila do juna 1999. godine u četiri kosovska sela – Ljubenić, Pavlan, Zahač i Ćuška.

Prema navodima optužnice podignute 1. aprila 1999. godine, ova grupa je prisilila stanovnike Ljubenića da se okupe u centru sela, a onda su Milojko Nikolić, Ranko Momić, Dejan Bulatović i drugi nepoznati pripadnici jedinice otvorili vatru na okupljene ljude, što je rezultiralo smrću najmanje 36 civila.

Suđenje u ovom predmetu će se nastaviti 3. juna.

(Telegraf.rs / Izvor: balkaninsight.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kerozin

    22. maj 2013 | 17:07

    A sta je sa nasim ubijenim civilima??? Samo se mi Srbi optuzujemo za "ratne zlocine" iz dana u dan, a predpostavljam da su ubice srpske dece ratni heroji!!!

  • Nis

    22. maj 2013 | 17:39

    Smradovi prodani,sudite braniocima.

  • MUNJA-PEC

    22. maj 2013 | 17:21

    samo hapsite casne i postene ljude sram vas bilo,a siptarske zlocince nagradjujete,pa Vladan Krstovic branio srpske zemlje kakav zlocin,covek patriota i castan policajac koji ne zna sta je mito i korupcija.IZDRZI BRATE MOJ SA TOBOM AKO TREBA U SMRT

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA