POSLE 50 GODINA: Obnovljena operska scena u niškom Narodnom pozorištu (VIDEO)

Opera je svečano otvorena izvođenjem operete "Slepi miš" Johana Štrausa, koju je režirao direktor niškog Narodnog pozorišta Ivan Vuković

  • 0

Premijernim izvođenjem operete "Slepi miš" Johana Štrausa, u niškom Narodnom pozorištu obnovljena je operska scena, posle pauze od pola veka.

U ovom projektu učestvuje skoro 300 izvođača, a realizacija projekta i obnova operske scene ostvarena je osloncem na niško Narodno pozorište, Fakultet umetnosti u Nišu, niški Simfonijski orkestar i Studentski kulturni centar.

Popularnu operetu režirao je direktor niškog Narodnog pozorišta Ivan Vuković, a dirigent na premijeri bio je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, dok će na narednim izvođenjima dirigentsku palicu preuzeti Milena Injac iz Niša.

U ulozi Gabrijela fon Ajzenštajna pojavljuje se solista Vojislav Spasić, uloga Rozalinde poverena je Aleksandri Ristić, uloga Adele Katarini Simonović Ivković, a u ulozi Franka pojavljuje se Nikola Mikić.

Premijeri su prisustvovali ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i savetnik predsednika Srbije za kulturu i programski rukovodilac projekta "Milanski edikt 313- 2013" Radoslav Pavlović. Petković je rekao da je Niš na ovaj način postaje prava metropola i izrazio zadovoljstvo što je operska scena obnovljena sopstvenim snagama.

- Kvalitet mora da dođe u Niš, koji staje "rame uz rame" sa Beogradom i Novim Sadom - poručio je ministar.

Prvi put inicijativa o obnovi operske scene u Nišu pokrenuta je sredinom devedesetih godina prošlog veka, a realizovana je zalaganjem aktuelnog predsednika Skupštine grada Mileta Ilića, koji je bio njen zagovornik i pre skoro dve decenije.

U Nišu je vladalo veliko interesovanje za premijeru Štrausove operete, pa su karte za prvu predstavu na obnovljenoj niškoj operskoj sceni brzo razdeljene i rasprodate.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA