GRAĐEVINCI ILI VOJNICI: Zbog čega su Srbi bili zarobljeni u Libiji?

Milić Martinović svojevremeno je na profilu na jednoj od društvenih mreža kao svoje zanimanje navodio "profesionalac za sigurnost i istrage", dok se Milorad Đunić može videti na nekoliko fotografija na zvaničnom sajtu firme za obezbeđenje "Avaks"

  • 6

Tenzija izazvana vešću da je petoro građana Srbije zarobljeno u Libiji ne smiruje se ni nakon njihovog povratka u zemlju jer, kako navode neki mediji, nije sasvim jasno jesu li oni tamo išli kao građevinari ili kao vojnici.

Porodicama su se iz zarobljeništva u Libiji vratili Zoran Nikolić iz Lazarevca, Milorad Đunić iz Loznice, Milić Martinović iz Aranđelovca, Vojislav Nićiforović iz Beograda i Nedeljko Milanović iz Lazarevca. Petoricu Srba pobunjenici su zarobili 20. avgusta 2011, od kada su bili u zatvoru u Tripoliju.

Međutim, kako piše dnevni list "Alo", Centar za evroatlantske studije iz Beograda saopštio je da "zahteva od državnih organa Srbije da obelodane sve okolnosti pod kojima su otišli u Libiju, zato što su postojale indicije da su u Libiju poslati u avgustu 2011. kao regruti firme za fizičko tehničko obezbeđene 'Avaks".

- Podsećamo, uhapšeni su se branili da su navodno građevinski radnici koji su usred ratnih dejstava doputovali u Libiju kako bi popravljali puteve. Negirali su i tvrdnje onih koji su ih uhapsili da je kod njih pronađen optički snajperski nišan - navodi CEAS.

Na primer, Milić Martinović svojevremeno je na profilu na jednoj od društvenih mreža kao svoje zanimanje navodio "profesionalac za sigurnost i istrage", dok se Milorad Đunić može videti na nekoliko fotografija na zvaničnom sajtu pomenute firme za obezbeđenje "Avaks".

Dalje, kako navodi dnevni list "Blic", imena Đunića, Martinovića, Zorana Nikolića i Nedeljka Milanovića nalaze se i na spisku rezultata meča održanog 25. decembra 2010. godine u organizaciji Asocijacije praktičnih strelaca Srbije, odnosno Međunarodne asocijacije defanzivnog streljaštva.

Interesantno je i da su pomenuta četvorica za učešće na takmičenjima prethodno morali da završe IDPA osnovni kurs i polože kvalifikacioni kurs kojim se stiče znanje o bezbednom i taktički ispravnom korišćenju vatrenog oružja.

Inače, u vreme kada je počeo građanski rat u Libiji, beogradski mediji pisali su da su Srbi bili među prvim plaćenicima koji su stigli da se bore na strani Gadafija.

- Indikativno je da je "Blic" svojevremeno objavio fotografiju Milića Martinovića, jednog od pomenute petorice oslobođenih Srba, sa pucačkog treninga. Sliku sa istom kapom i naočarima Martinović je objavio i na servisu "LinkedIn", u ratnoj pozi sa pištoljem usmerenim ka meti - navodi CEAS.

(Telegraf.rs / Izvori: Alo, Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    23. maj 2013 | 09:51

    Чак иако су ишли да се боре, борили су се на правој страни. Против терориста и НАТО пљачкаша, чији циљ је отимање нафте!

  • Srdjan Bg

    23. maj 2013 | 09:53

    Axa gradjevinari,kao sto sam i ja vladika Mitrovacki.

  • Beast from the East

    23. maj 2013 | 09:42

    Pa najbolje se zaradjuje kad se puca u ratu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA