Počela trodnevna ceremonija sahrane Karađorđevića (FOTO)

Ceremonija sahrane posmrtnih ostataka Karađorđevića počela je danas liturgijom u Belom dvoru, posle čijeg je završetka kolona stigla do Saborne crkve gde su izloženi kovčezi. Liturgiju u Sabornoj crkvi služio je mitropolit Amfilohje

  • 1

Ceremonija sahrane posmrtnih ostataka Karađorđevića na Oplencu, koja će trajati tri dana, počela je jutros liturgijom u crkvenoj kapeli Belog dvora. Liturgiji su prisustvovali samo članovi porodice Karađorđević.

Posle završetka liturgije kolona je krenula ka Sabornoj crkvi gde su izloženi kovčezi kralja Petra II, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Tomislava, i gde je, takođe održana liturgija koju je vodio mitropolit Amfilohije, nakon koje se prisutnima obratio prestolonaslednik Aleksandar rečima:

- Porodica je jedinstvena. Veoma sam emotivan, pomešana su osećanja od tuge do sreće. Neka ovo bude put ujedinjenja Srbije. Zahvalan sam državi na pomoći i svemu, a posebno sam zahvalan Vladi i velikom predsedniku Tomislavu Nikoliću - rekao je prestolonaslednik Aleksandar.

Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić rekao je da je ovim činom ispravljen "greh koji je Srbija dugo nosila na svojim plećima".

- Ovim je ispravljen greh koji je Srbija dugo nosila na svojim plećima, i zato neka ovo bude čin da se Srbi ponovo ujedine i da ponovo budu lideri u regionu - rekao je Antić. 

Najemotivniji u Sabornoj crkvi bio je princ Vladimir, sin kraljevića Andreja koji je  pored kovčega svog oca i zaplakao. U crkvi se održava mimohod građana koji odaju poštu članovima kraljevske porodice.

Današnji događaj bio je organizovan pod velikim merama bezbednosti. Kolonu je pratilo četiri policijska vozila, deset policajaca na motociklima, kao i nekoliko članova žandarmerije.

Ovde možete pogledati satnicu trodnevne ceremonije sahrane.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA