Za pripejd karticu lična karta na uvid

- I kada bude ustanovljena ta baza, tim podacima državni organi mogu pristupati samo na osnovu odluke suda, i to radi zaštite državne bezbednosti i otkrivanja i gonjenja krivičnog dela - kaže ombudsman Saša Janković

  • 6

Prilikom kupovine pripejd SIM kartice ubuduće će biti neophodno dati i ličnu kartu na uvid.

Naime, kako pišu "Naše novine", inicijativa za obaveznu registraciju korisnika pripejd kartica pokrenuta je sa ciljem sprečavanja anonimnih pretnji i zloupotrebe kartica, a nakon anonimnih SMS pretnji upućenih premijeru Srbije i prvom potpredsedniku Vlade Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću.

Šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić kaže da se ova inicijativa pojavila na sastanku direktora te agencije Nebojše Rodića, ombudsmana Saše Jankovića i poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

- BIA, policija, VBA kao i pravosudni organi već dugo se bore sa problemom zloupotrebe SIM kartica, koje se često koriste za pretnje, tajne razgovore među kriminalcima, prevare, ali i ubistva koja su izvršena eksplozivnom napravom daljinski aktiviranom putem mobilnog - objašnjava Stojić.

Prema rečima ombudsmana Saše Jankovića, sprovođenje ove inicijative podrazumeva donošenje zakona, a ne samo podzakonskog akta.

- I kada bude ustanovljena ta baza, tim podacima državni organi mogu pristupati samo na osnovu odluke suda, i to radi zaštite državne bezbednosti i otkrivanja i gonjenja krivičnog dela - kaže Šabić.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ludak

    24. maj 2013 | 12:26

    Ma da cekace odluku suda, pa u ovo drzavi bia i policija rade sta hoce, a dozvole traze naknadno...

  • Milica

    24. maj 2013 | 14:28

    A pa lepo, baš lepo... Osim toga što komunalci, prodavci prilikom kupovine čekovima, turističke agencije i još mnogi drugi(protivzakonito) imaju pravo da nam traže lične karte, sada će to pravo imati i svaki prodavac u trafici. Napredujemo, u normalnim državama se sve više sužava krug lica koja mogu od da zahtevaju ličnu kartu na uvid, kod nas se taj krug uporno širi. Svaka trafika će imati naše podatke. To što smo na "alarm listama" kao jedna od država u kojoj su građanima lični podaci JAKO ugroženi i gotovo svima dostupni, gde nemamo nikakvu zaštitu podataka, to nema veze, bitno je ko se usudioooo da zvrcne čika Daču posle 14h.

  • ww

    24. maj 2013 | 13:07

    ma daj sad im kao treba radi podataka a za svaki broj znaju ko ga koristi i gde se nalazi,da nije tuzno bilo bi smesno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA