SVE O SILVANI ARMENULIĆ: Legenda čije pesme nikada neće umreti - 1. deo (FOTO) (VIDEO)

Telegraf pokreće inicijativu da se snimi film o životu pevačice koji je bio pun kontroverzi i zanimljivosti. Želimo da odamo počast velikoj pevačkoj legendi, koja je poginula u 37. godini života

  • 9

Telegraf pokreće inicijativu da se snimi film o životu Silvane Armenulić koji je pun kontroverzi i zanimljivosti. Na taj način želimo da odamo počast našoj velikoj pevačkoj legendi, koja je poginula u 37. godini života i ostavila neizbrisiv i unikatan trag u istoriji ovih prostora.

 

Rođena je 1939. godine u Doboju kao Zilha Barjaktarević, a bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Bajraktarevića. Sa šesnaset godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama.

 

 

Umetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film "Gorak pirinač" posebno volela. Bila je interpretatorka novokomponovanih narodnih pesama i sevdalinki. I tri i po decenije posle tragičnog događaja, njene pesme još žive.

 

Slavnu pevačicu, koja je ostavila neizbrisiv trag u narodnoj muzici, publika će pamtiti po pesmama "Ciganine, sviraj, sviraj", "Rane moje", "Srce gori jer te voli", "Sama sam", ali, pre svega, po čuvenom hitu "Šta će mi život".

 

Silvana je dugo tragala za pesmom koja će iz korena promeniti njen estradni put i lansirati je među najveće zvezde jugoslovenske folk muzike. To se upravo desilo sa numerom "Šta će mi život", koju je za nju napisao i komponovao Toma Zdravković.

 

Legendarni pevač je govorio da je vrhunac njegovog muzičkog opusa upravo bila saradnja sa Silvanom. Ovu pesmu otpevala je u popularnoj seriji "Ljubav na seoski način", posle čega je postala veliki hit, a istoimena ploča prodata je tada u neverovatnih 300.000 primeraka.

 

 

Pored raskošnog glasa, Silvanu su odlikovali lepota, harizma i neodoljiv šarm, a svojom interpretacijom i stilom oblačenja otvorila je novu stranicu u jugoslovenskoj narodnoj muzici. Silvanine pesme pevaju se i danas, ali niko se, ni posle toliko godina, nije setio da oživi sećanja na "kraljicu sevdalinki".

 

Silvana je 10. oktobra 1976. poginula u saobraćajnoj nesreći kod mesta Kolari. Sa njom su tada nastradali i njena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Rade Jašarević.

 

Silvanin bivši suprug Radmilo Armenulić, sa kojim ima ćerku Gordanu, kaže da se nerado seća tog kobnog dana, ali da redovno posećuje njen grob, gde uvek ostavlja sveže cveće. On kaže da od Silvaninih kolega njenu večnu kuću obilazi Predrag Živković Tozovac.

 

Radmilo Armenulić ističe da i danas rado sluša Silvanine pesme i da ima celu kolekciju njenih ploča.

 

Sve njene pesme su lepe, ali uvek volim da čujem "Nad izvorom vrba se nadvila", prvu numeru koju je Silvana snimila i, naravno, "Šta će mi život", koju je Toma Zdravković napisao i komponovao u našoj kući - kazao je Radmilo Armenulić, i dodao:

 

- Sećam se, došao je jednog jutra pravo iz kafane kod nas, seo je za klavir i počeo da nabada po dirkama. Tako je nastala pesma. Bila je vrlo pevljiva i već na prvo slušanje moglo se naslutiti da će se dopasti ljudima.

 

"Prva srpska TV" napravila je prilog za tridesetpetogodišnjicu od smrti Silvane Armenulić u kome govore njena ćerka Gordana, Predrag Živković Tozovac, Boki Milošević i mnogi drugi:

 

 

U sutrašnjem tekstu razgovaramo sa našim poznatim rediteljima i glumcima o mogućnosti da bude snimljen film o životu Silvane Armenulić.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA