Na 55. Bijenalu u Veneciji prvi put Vatikan i Kosovo, Srbija ima najveći paviljon (VIDEO)

Tema 55. Bijenala je "Enciklopedijska palata", a inspirisana je radom Marina Auritija iz 1955. godine, samoukog umetnika koji je sanjao o velikoj palati u kojoj bi bio smešten muzej koji bi sakupio sva znanja sveta na jednom mestu

  • 2

 

Venecijansko bijenale savremene umetnosti počelo je za stručnu javnost, a 1. juna će zvanično biti otvoreno i za najširu publiku koja će do kraja novembra imati priliku da pogleda izložbe u gotovo 90 nacionalnih paviljona. U centralnoj postavci "Enciklopedijska palata" biće izloženi radovi više od 150 umetnika iz četrdesetak zemalja.

Među 88 nacionalnih paviljona, na 55. Bijenalu je deset debitanata, uključujući Vatikan i Kosovo. Prvi put na Bijenalu u Veneciji učestvuju i Angola, Bahami, Bahrein, Obala Slonovače, Kuvajt, Maldivi, Paragvaj i ostrvska država Tuvalu.

Prema koncepciji umetničkog direktora 55. Bijenala, Masimilijana Ðonija, italijanskog kustosa i likovnog kritičara, tema 55. Bijenala je "Enciklopedijska palata", a inspirisana je radom Marina Auritija iz 1955. godine, samoukog umetnika koji je sanjao o velikoj palati u kojoj bi bio smešten muzej koji bi sakupio sva znanja sveta na jednom mestu.

Uz centralnu izložbu i nacionalne paviljone, razmeštene najvećim delom u Ðardinima i Arsenalu, ali i palatama širom Venecije, Bijenale obuhvata još 48 pratećih, kolateralnih događaja, koje je takođe odabrao Ðoni.

Prema rečima predsednika Bijenala u Veneciji Paola Barate, 55. međunarodna izložba, koja se prostire širom Venecije, pretvoriće još jednom taj grad u urbani fenomen.

Na 55. Bijenalu učestvuju i sve bivše jugoslovenske republike, a najveći paviljon ima Srbija, koja je nasledila nekadašnji Paviljon jugoslavije u Ðardinima.

U Paviljonu Srbije, čiji je komesar kustos Maja Ćirić, predstavljaju se Vladimir Perić i Miloš Tomić izložbom "Nema ničega između nas" koju čine video radovi i instalacije.

I na 55. Bijenalu očekuje se veliko interesovanje za takozvane hit paviljone, kao što su američki, francuski, nemački, britanski, ispred kojih su obično najduži redovi.

Veliku Britaniju predstavlja Džeremi Deler, poznat po radu "Kofa sećanja" o bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu za koji je dobio prestižnu Tarner nagradu 2004.

Međunarodnim žirijem 55. Bijenala umetnosti predsedava britanska kustoskinja Džesika Morgan iz Tejt galerije u Londonu. Članovi žirija su i Sofija Hernandez Čong Kui iz Meksika, Frančesko Manakorda iz Italije, Bisi Silva iz Nigerije i Ali Subotnik iz SAD.

Žiri će dodeliti nagrade Zlatni lav za najbolji nacionalni paviljon i najboljeg umetnika na međunarodnoj izložbi "Enciklopedijska palata", kao i Srebrnog lava za obećavajućeg mladog umetnika na centralnoj izložbi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA