Seksualno obrazovanje u vojvođanskim školama!

Seksualno obrazovanje, odnosno reproduktivno vaspitanje, kako mu je zvanično ime, kao neobavezan predmet biće uvedeno u pet gimnazija i pet strukovnih škola u 10 gradova i opština Vojvodine

  • 4

Od septembra bi trebalo da počne uvođenje predmeta seksualno obrazovanje u vojvođanske srednje škole najavila je pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vesna Kopitović.

- Reč je o pilot-projektu, a seksualno obrazovanje, odnosno reproduktivno vaspitanje, kako mu je zvanično ime, kao neobavezan predmet biće uveden u pet gimnazija i pet strukovnih škola u 10 gradova i opština Vojvodine - rekla je Kopitović.

Ona je kazala da je osnovni problem Vojvodine neobrazovanost mladih, posebno kada je reč o značaju upotrebe kontraceptivnih sredstava.

- Poražavajuće zvuči podatak da, dok putem telesne oplodnje, uslovno rečeno, u Vojvodini napravimo 1.000 dece, dotle bude obavljeno 100.000 prekida trudnoće. Neobrazovanost mladih izražena je i po pitanju seksualno prenosivih bolesti, planiranja porodice, kao i metoda koje omogućavaju rađanje u pravo vreme - rekla je Kopitović.

Ona kaže da će pokrajinska vlada od naredne godine uvesti stalnu pomoć za porodice koje dobiju treće dete, kao meru poboljšanja izuzetno lošeg prirodnog priraštaja stanovništva u Vojvodini. Pomoć za treće dete biće 12.000 dinara (oko 108 evra) mesečno, a umesto do treće godine života, pokrajinska vlada će nastojati da ovu pomoć isplaćuje do polaska deteta u prvi razred osnovne škole.

(Telegraf.rs / Izvor: 021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joja

    29. maj 2013 | 20:45

    od petog razrera osnovne skole treba da se uvede

  • Oko

    30. maj 2013 | 00:50

    Hoce li biti i prakticne nastave ili samo teorija?

  • Pedja

    10. oktobar 2013 | 02:42

    Samo da ne bude ništa u udžbenicima o gej kretenima!Ako se uvede takav predmet sa takvim sadržajem,dete ispisujem odmah iz redovnog školovanja (moj mali doprinos razvoju demokratije u Srbiji)!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA