KRAGUJEVAC: Anarhisti oblepili grad plakatima "ogrebi fiat 500 L" (FOTO)

Pripadnici grupe "Anarho-sindikalistička inicijativa" tvrde da akcija lepljenja plakata predstavlja borbu za prava radnika koji su zaposleni u fabrici "Fijat"

  • 5

Plakatima "ogrebi fiat 500 L" centar Kragujevca oblepila je "Anarho-sindikalistička inicijativa" (ASI), odnosno njeni predstavnici u Kragujevcu. Oni kažu da su kragujevačka grupa za podršku radnicima "Fijat"a.

Ovo je za Telegraf.rs potvrdio i generalni sekretarijat organizacije i kragujevački aktivisti. Reč je propagandno- borbenoj anarhističkoj revolucionarnoj sindikalnoj organizaciji koja postoji u celoj Srbiji, stoji na sajtu organizacije.

Slobodan Stamenčić, aktivista ASI iz "grupe za podršku radnicima "Fijata" rekao je za Telegraf.rs da su radnici podvrgnuti medijskom linču nakon što se saznalo o vozilima koja su izgrebana pre desetak dana.

- Plakati koje smo postavili nikako ne pozivaju na uništavanje automobila "fijat 500 L". Cilj nam je samo da razbijemo sadašnji zid ćutanja o svemu što se događa u fabrici. Nadležnima bi bolje bilo da se zapitaju šta je nateralo radnike da se okrenu protiv proizvoda svoga rada, da uništavaju ono što su napravili - kaže Stamenčić.

Na sajtu Anarho-sindikalističke inicijative ipak stoji da ona "pruža potpunu podršku radnicama uključenim u sabotaže", a dodaje se i da je zbog toga "u noći između petka i subote, 31. maja i prvog juna, tačno nedelju dana nakon sabotaže, grupa za podršku radnicima FIAT-a organizovala akciju plakatiranja u Kragujevcu".

S druge strane, Zoran Marković, prvi čovek sindikata "Fijata" u Kragujevcu kaže da je akcija anarhista "napad na Kragujevac, "Fijat" i državu" koja ima trećinu akcija u FAS-u.

- Jedno je kritikovati fabriku jer nam delovi od dobavljača stalno kasne, pa kada stignu radnici padaju od posla, a drugo je ovakvo delovanje. Ovo mi izgleda kao poziv da se grebe "500 L" gde god se vidi na ulici, kaže Marković.

GREBALI SU I POLJACI

Anarho-sindikalistička inicijativa napala je i sindikate tvrdeći da se ponašaju "kao PR služba fabrike" umesto da štite prava radnika. Samostalni sindikat odvraća da u FAS-u ima četiri sindikata i da bi ih radnici menjali da su nezadovoljni njima.

Na plakatima kojima je oblepljen Kragujevac, anarhosindikalci su napomenuli da sabotaža u kragujevačkoj fabrici nije prva i da je slična sprovena pre dve godine u Poljskoj, takođe zbog nezadovoljstva radnika.

Svetski mediji objavili su da su radnici u februaru 2011. godine oštetili 300 automobila, grebali ih ključevima, stavljali šrafove u motore, sekli kablove. Zarade u poljskoj fabrici bile su tada u rasponu od 500 do 900 evra.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TDI

    4. jun 2013 | 21:03

    Kao vlasnik Fiće mogu da Vam poručim samo jedno. Vašim nezadovoljstvom grebite vaše automobile a štrajkom kočite fabriku. Budite junaci I pokažite se a ne kukavički da uništavate tuđe.

  • milica

    4. jun 2013 | 20:05

    Uvek sam protiv vandalizma ali ekstremna reakcija, grebanje novih fiata je reakcija na ekstremne uslove rada fabrike. Naime, drzava se postavila kao da je FIAT poslednja uzdanica ove zemlje te se menadžeri ponasaju kao robovlasnici. Ipak nismo kinezi ili indijci

  • Prut-in

    4. jun 2013 | 20:19

    E to, grebite ne sluzite za prosjacku platu dok se neki bogate sto su rasprodali "narodno-drustvenu" imovinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA