GARDIJAN: FBI prisluškuje milione Amerikanaca!

Od mobilnog operatera Verajzona se zahteva da "na dnevnoj bazi" šalje podatke Nacionalnoj agenciji za bezbednost o svim telefonskim pozivima u svom sistemu

  • 1

Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) Sjedinjenih Američkih Država tajno prikuplja sve podatke i listinge telefonskih poziva miliona Amerikanaca koji koriste usluge mobilnog operatera Verajzon, ekskluzivno objavljuje u današnjem broju britanski "Gardijan".

 

Prema pisanju lista, odluka se sprovodi od aprila i prema naredbi, u koju je "Gardijan" imao uvid, od Verajzona se zahteva da "na dnevnoj bazi" šalje podatke NSA o svim telefonskim pozivima u svom sistemu u SAD, kao i pozivima ka inostranstvu.

 

Prema tom dokumentu, NSA prvi put od kada je Barak Obama došao na čelo SAD prikuplja podatke o telefonskim komunikacijama miliona Amerikanaca, bez obzira na to da li su osumnjičeni za neko krivično delo ili ne.

 

Federalni istražni biro (FBI) dobio je 25. aprila dozvolu od američkog federalnog suda da neogranično prikuplja podatke u periodu od tri meseca, što se završava 19. jula.

 

"Gardijan" navodi da Verajzon dostavlja FBI brojeve oba korisnika koji su razgovarali, njihovu lokaciju u trenutku razgovora, trajanje poziva i jedinstvene identifikacione brojeve. Sama sadržina razgovora se ne proverava.

 

 

List podseća da je tokom vladavine Džordža Buša ova mera značajno korišćena, ali da do sada nije bilo podataka da je i Obamina administracija koristi.

 

Odlukom suda se obično određuje specifična meta, odnosno korisnik telefona, najčešće osoba za koju se smatra da je strani špijun ili pripadnik terorističke grupe, dodaje se u tekstu.

 

"Gardijan" ističe da je pre objavljivanja teksta stupio u kontakt sa američkom NSA, Belom kućom i Ministarstvom pravde zatraživši komentar, ali su svi oni odbili da se oglase.

 

Dodaje se i da je odlukom suda, koju je potpisao sudija Rodžer Vinson, Verajzonu zabranjeno da javno bilo šta saopšti o postojanju naredbe i postupanju FBI.

 

Gardijan zaključuje da nije poznato da li je samo od Verajzona zatraženo da dostavlja podatke.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    6. jun 2013 | 09:25

    Толико о тој "слободи" и у холивудским филмовима промовисаним људским "правима".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA