MERE ZA SPAS SRPSKE EKONOMIJE: Uštede 40 milijardi, nema zamrzavanja plata i penzija

Uštede bi bile na svim nivoima i budžeti bi bili rezani svim ministarstvima, ali sigurno je da nema zamrzavanja i smanjenja plata i penzija

  • 6

Predložene mere za spas srpske ekonomije omogućile bi uštedu od 40 milijardi dinara u državnoj kasi, javio je večeras RTS, navodeći da bi uštede bile na svim nivoima, ali da neće biti zamrzavanja niti smanjenja plata i penzija.

Uštede bi bile na svim nivoima i budžeti bi bili rezani svim ministarstvima ali sigurno je da nema zamrzavanja i smanjenja plata i penzija, a odbijen je i predlog da se 10 odsto smanje plate onima koji u državnoj administraciji zaraduju više od 40.000 dinara.

Posle sinoćnjeg sastanka premijera Ivice Dačića, prvog potpredsedsnika vlade Aleksandra Vučića, ministra finansija Mlađana Dinkića i guvernerke NBS Jorgovankom Tabaković, kako saznaje RTS, konačnog dogovora nema osim da se penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru ne zamrzavaju i smanjuju, uključujuci i zarade u državnoj administraciji.

RTS je imao uvid u predložene mere, koje bi trebalo da omoguće uštede od 40 milijardi dinara i time bi minus u kasi bio 4,7 odsto.

Paketom mera se planiraju brojni potezi, ali su i dalje na stolu, nema konačnog dogovora kako će da se ostvari ušteda u državnoj kasi, a pod znakom pitanja ostalo je da li će biti planiranog povećanja penzija i plata u oktobru za pola procenta.

Takođe, na stolu je i opcija da iduće godine povećanje plata i penzija bude procenat i po, čime bi se prakticno ograničio rast plata i penzija.

Planiran deficit za ovu godinu je 3,3 odsto, bez ovih mera bio bi 5,7 odsto, a dogovoreno je da se na neki način smanje subvencije - gubitašima, poljoprivredi i privredi poput onih za novootvorena radna mesta.

Najveća saglasnost, kako navodi RTS, postignuta je u pogledu sudbine preduzeća u restrukturiranju koja bi, prema dogovoru, trebalo da se okonča do sredine iduće godine i to prodajom, stečajem ili otpisom dražavnih dugova ukoliko posluju pozitivno.

Dogovora ima i u vezi sa izmenama zakona o radu - koje omogućavaju lakše zapošljavanju i otpuštanje i u vezi sa pojednostavljivanje izdavanja građevinskih dozvola.

Dogovora, međutim, nema o reformi penzionog sistema, i o tome da li prodati "Telekom" i kada, ali i šta sa novcem od te prodaje.

Na listi preduzeća koja će se prodavati su "Jat", "Galenika", "Resavica", "Čačanska banka", "Dunav osiguranje", dok bi Aerodrom "Nikola Tesla" bio dat u dugoročni zakup, navodi RTS.

Prvi naredni sastanak zakazan je za utorak, a sledeći krajem nedelje.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    8. jun 2013 | 22:42

    A sta je sa Niskim aerodromom? Zasto placate toliko odrzavanje a sleti samo dva puta nedeljno avion iz crne gore. Pa dajte neke jeftinije kompanije tu da slecu i da se iskoristi to a ne samo aerodrom nikola tesla a ovi ostali kao da ne postoje. Ulazite u poljoprivredu da pocnemo mi da izvozimo a ne tu su nasi proizvodi i umesto da mi izvozimo mi uvozimo i placamo mnogo vise. Ulozite u turizam , sredite nesto. Otvarajte fabrike ili ako ne znate pitajte PALMU iz Jagodine kako da napravite novac

  • zacudjena

    8. jun 2013 | 23:34

    Da vam se daju bilioni opet ne bi znali sta bi radili

  • bekos

    8. jun 2013 | 23:27

    Skoro svako jutro gledam koliki broj ljudi ide na posao u bivsi SIV, ne mogu a da se na zapitam, sta ce nam tolika administracija. Svi govore da je preglomazna i da ce je smanjiti, ali na tome se nista ne radi, cak imam osecaj da ih se jos zaposljava, kako bi kada ih se proglasi viskom, dobili dobre otpremnine. Hoce li neko po tome da vec jednom nesto uradi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA