ŠEF TAJNE SLUŽBE: Mediji krivi za otkrivanje tajne o praćenju na internetu!

Direktor Nacionalne obaveštajne službe SAD pisanje štampe ocenio je kao "nemarno", dodavši da je sistem usmeren prvenstveno na strane građane i njihove i-mejl naloge na Guglu i Majkrosoftu, a ne na Amerikance

  • 7

Direktor Nacionalne obaveštajne službe SAD Džejms Klaper, koja objedinjuje sve bezbednosne agencije, okrivio je danas medije za odavanje tajne o praćenju svih komunikacija na internetu, ocenivši da je taj program zakonit i od ključnog značaja za zaštitu nacionalne bezbednosti Amerike.

Klaper je takođe zatražio istragu o tome kako su mediji došli do informacija o tom programu koji naziva "Prizma".

On je pisanje štampe ocenio kao "nemarno", dodavši da je sistem usmeren prvenstveno na strane građane i njihove i-mejl naloge na Guglu i Majkrosoftu, a ne na Amerikance.

To je drugo oglašavanje direktora američke "super tajne" službe ove nedelje, nakon što su britanski "Gardijan" i "Vašington post" objavili da Nacionalna agencija za bezbednost prati svu komunikaciju miliona ljudi na društvenim internet mrežama, kao i da tajno prikuplja informacije i telefonske listinge američkih građana koji koriste usluge mobilnog operatera Verajzon.

- Tokom ove nedelje videli smo nemarno odavanje obaveštajnih mera, kojima štitimo američke građane. U jurnjavi da to objave, medijske kuće nisu dale pravi kontektst cele priče, uključujući i to da sve tri grane vlasti nadgledaju programe - saopštio je Klaper.

On je istakao da je program nadgledanja zakonit i da je o njemu obavešten američki Kongres.

Govoreći o programu "Prizma" kojim bezbednosne službe SAD mogu da prate svu komunikaciju na internetu, Klaper je kazao da je u pitanju "unutrašnji vladin kompjuterski sistem koji se koristi za skupljanje inostranih obaveštajnih podataka" kao i da je sve pod sudskim nadzorom.

Klaper je kazao da telekomunikacioni operateri u SAD dostavljaju informacije kada se to od njih zakonski zatraži.

On je rekao da se program usmeren prema stranim državljanima koristi samo kada postoji tačan i verifikovan podatak da je to potrebno uraditi iz obaveštajnih razloga.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Burduš

    9. jun 2013 | 11:15

    On ne cita Telegraf tako da ga ne moras pitati

  • Prof.Savić

    9. jun 2013 | 10:39

    Gde je tu sloboda govora i pisanja pitam Vas?

  • стрептомицин

    9. jun 2013 | 11:48

    Све под плаштом"заштите". Али нећете се заштити монструми, пући ће та ваша геноцидна творевина изнутра!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA