MINISTARSTVO: Nišvil traži ogromna sredstva, a nema jasnu koncepciju

Komisija je takođe pažljivo ispratila realizaciju festivala u prethodnim godinama, kao i dosadašnje izveštaje o korišćenju sredstava upućenih Ministarstvu, na osnovu ugovornih obaveza sa Nišvil produkcijom

  • 2

Komisija u oblasti muzičkog stvaralaštva je na Konkursu za dodelu sredstava razmotrila prijavu Nišvil produkcije d.o.o, u skladu sa Pravilnikom o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije. Takođe, Komisija je uzela  u obzir i muzičku kritiku koja ističe da je Nišvil festival tokom prethodnih godina imao nejasnu programsku koncepciju i da mu je potrebna kvalitetnija umetnička selekcija.

Komisija je takođe pažljivo ispratila realizaciju festivala u prethodnim godinama, kao i dosadašnje izveštaje o korišćenju sredstava upućenih Ministarstvu, na osnovu ugovornih obaveza sa Nišvil produkcijom.

Rukovodeći se činjenicama, a na osnovu dokumentacije u vezi sa  finansiranjem festivala u prethodnoj godini, konstatovano je da je Nišvil prethodne godine dostavio Ministarstvu zahtev za pokriće dugova nastalih u realizaciji festivala u 2012. godini na iznos od 6.378.000 dinara.

S tim u vezi, a u odnosu na pritužbe Nišvil produkcije d.o.o. u prethodnoj godini, ostalo je nejasno, zbog čega je direktor Ivan Blagojević potpisao ugovor sa Minstarstvom  na iznos  od 2.000.000, ukoliko je smatrao da je dodeljen iznos sredstava nedovoljan.

Tim povodom, Ministarstvo je uputilo saopštenje da bi organizatori festivala, posebno kada su u pitanju komercijalna pravna lica, a ne ustanove kulture, u skladu sa ekonomskom situacijom u zemlji, trebalo da prilagode programe i da oprezno preuzimaju obaveze i ne ulaze u potencijalne gubitke.

Stoga je naročito uzeta u razmatranje činjenica da je Nišvil na konkursu za dodelu sredstava u 2013. godini,podneo u konkursnoj dokumentaciji  predlog zatvaranja konstrukcije na 55 miliona dinara, kao i da se od Ministarstva traži iznos od 10 miliona za realizaciju ovogodišnjeg festivala, što predstavlja trećinu od ukupnog iznosa raspoloživih sredstva u budžetu za celokupnu oblast muzike na nivou Republike, a takođe pomenuti zahtev Nišvil produkcije prema ministarstvu na 10 miliona dinara predstavlja  petostruko veći iznos u odnosu na podršku Ministarstva Festivalu u prethodnoj godini (2.000.000 dinara).

Imajući u vidu prethodno navedeno, Komisija je zauzela stav da festival ovakvog profila, naročito imajući u vidu nejasnu progamsku koncepciju, nedostatak kvalitetne umetničke selekcije, kao i ogromna potraživanja Nišvil produkcije, ne predstavlja nekomercijalni program i da bi u slučaju finansijske podrške ovom festivalu, Ministarstvo praktično uskratilo podršku mnogim drugim kvalitetnim nekomercijalnim projektima.

I dok Ministartvo tvrdi jedno, ogranizatori na čelu sa direktorom festivala Ivanom Blagojevićem oštro kritikuju odluku nazivajući je kriminalnim aktom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • STEFAN

    9. jun 2013 | 23:29

    Ljudi iz ministarstva znamo da vam je ana bakuta draza ali odobrite ta sredatva i ne blamirajte se ovakvim izjavama!

  • Sara

    9. jun 2013 | 20:44

    Kupim karte u januaru, jedva docekam ta 4 dana Nisvila, sednem na svoje mesto, jedem kokice, pijem pivo i uzivam u muzici, ljudima, atmosferi- meni je to KONCEPT!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA