Poslanici BiH u strahu od naroda koji protestuje u Sarajevu! (FOTO)

Grupa građana okupila se ispred tržnog centra "Alta" jer su parlamentarci prethodnih dana izjavljivali da se osećaju nesigurnim zbog njihovog prisustva pred zgradom institucija BiH

  • 3

Grupa građana okupila se ispred TC "Alta" u Sarajevu, preko puta Skupštine BiH, kako bi izrazili nezadovoljstvo radom državnih institucija.

Organizatori skupa istakli su da su se odlučili za ovu lokaciju jer su parlamentarci prethodnih dana izjavljivali da se osećaju nesigurnim zbog njihovog prisustva pred zgradom institucija BiH, javila je agencija Fena.

Građani će se na ovom mestu okupljati do 30. juna, svakog dana u 11.55 sati, najavili su organizatori.

Organizatori jučerašnjeg protesta više hiljada građana pred Parlamentarnom skupštinom BiH u Sarajevu dali su toj instituciji rok do 30. juna da donese zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Aktivisti su upozorili i da će, ako se ovaj zahtev ne ispoštuje, održati nove proteste posle 30. juna.

Pored donošenja zakona o JMBG, organizatori protesta su juče od vlade zatražili osnivanje državnog fonda solidarnosti, u koji bi se slivalo 30 odsto novca od plata članova parlamenta i ministara, kao i rešavanje slučaja "Sejdić-Finci".

Oko 2.000 banjalučkih studenata okupilo se danas u mirnoj protestnoj šetnji gradom, zahtevajući hitno rešavanje njihovih problema.

VLAST MORA DA FUNKCIONIŠE 

Politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju da shvate u kakvoj se situaciji nalazi zemlja, a vlast mora da funkcioniše, izjavio je danas u Sarajevu američki ambasador u BiH Patrik Mun, i podsetio da političari svoja radna mesta i položaj duguju građanima.

- Vlasti moraju da funkcionišu, stranački lideri i političari moraju da shvate da postoje pitanja koja građani žele da budu rešena. Oni moraju da sednu i počnu da ih rešavaju - upozorio je američki diplomata, prenosi Fena.

Kako je zaključio, umesto da odbijaju da rade, moraju da slušaju ono što građani govore i pronađu odgovore na njihova pitanja.

- Za to ne postoje nikakve značajne prepreke - smatra Mun.

Povodom aktuelnih protesta građana zbog nepostojanja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana i stanja u BiH, ambasador je ocenio da su "mirne demonstracije građana deo zdrave demokratije".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zutica

    12. jun 2013 | 16:55

    Da da Mico...mislio Dodik da izbegne proteteste u Banja Luci ali bice ih gore...dosta je naorodu njihovih politickih igrica

  • Ekremm Habibovic

    12. jun 2013 | 16:17

    zaomije prlamentaraca sto su im zivoti ugrozeni nije ih stid takvo nesto izjaviti

  • Mladen

    12. jun 2013 | 18:01

    Parlametarci to su govna kao i svi SVI političari a prvenstveno mislim na B i H političare osram da ih bude kako kad nemaju srama!!! Strasno od rata na ovamo strahota sta rade "politicari" lopovi... Nema se za koga ni glasati kad jedne te iste budale na spisku... Koje primaju platu pa nema je ni u Njemačkoj i to se krvavo radi a nasi politicari rade za svoj dzep a ko .... narod koji bi trebali prestavljati i raditi za interese naroda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA